Bivši Trumpov savjetnik priznao krivnju, svjedočit će protiv predsjednika o vezama s Rusima

Foto: Getty Images
 
BIVŠI Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Michael Flynn, optužen je da je "namjerno i svjesno" lagao FBI-ju, javlja CNN.
 
Posebni istražitelj Robert Mueller optužio je Flynna da je "namjerno i svjesno davao lažne i izmišljene iskaze" FBI-ju o svojim razgovorima s ruskim ambasadorom u sklopu istrage veze Trumpove kampanje s Rusijom.
 
Flynn na sudu priznao krivnju - svjedočit će protiv Trumpa?

Kako javlja CNN, Micahel Flynn priznao je krivnju za optužbe koje su mu stavljene na teret.
 
Dopisnik ABC-a, Brian Ross, u javljanju uživo rekao je kako mu je njegov izvor rekao da je Michael Flynn obećao potpunu suradnju Muellerovom timu, koji vodi istragu o vezama Donalda Trumpa s Rusijom.

Rekao je i kako je Flynn spreman svjedočiti da mu je Donald Trump - dok je još bio kandidat za predsjednika, rekao da stupi u kontakt s Rusima.
 
Kako javlja Associated Press, američke burze zabilježile su oštar pad prometa, a brzo je došlo i do pada cijena dionica nakon Flynnovog priznanja.
 
Iz Bijele kuće odmah reagirali

Ty Cobb, posebni savjernik Bijele kuće, odmah potom poslao je izjavu medijima u vezi s Michaelom Flynnom.

U izjavi je naglasio kako o Flynnu, koji je priznao da je lagao FBI-u, upravo taj čin govori najviše te kako njegovo priznanje krivnje ni njegove optužbe ni na koji način ne inkriminiraju predsjednika Trumpa, javlja CNN.
 
Kako javlja Reuters, Bijela kuća je upravo na ovaj način pokušala diskreditirati Michaela Flynna.
Michael Flynn se izjavom obratio medijima
 
Flynn se pisanom izjavom obratio medijima

Michael Flynn nedugo nakon priznanja krivnje obratio se medijima pisanom izjavom. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Nakon 33 godine vojne službe za našu zemlju, uključujući gotovo pet godina borbe u inozemstvu, daleko od moje obitelji, i potom nakon moje odluke da služim SAD-u, bilo je izrazito bolno izdržati ove brojne mjesece lažnih optužbi za "izdaju" i druga sramna djela. Takve lažne optužbe su suprotne svemu što sam ikada napravio i svemu za što se zalažem. Ali priznajem da su djela koja sam danas priznao u sudu pogrešna te, kroz svoju vjeru u Boga, radim na tome da ispravim stvari. Moje priznanje krivnje i pristanak na suradnju s Uredom posebnog savjetnika odražava moju odluku koju sam donio u najboljem interesu moje obitelji i naše zemlje. Prihvaćam punu odgovornost za svoja djela", objavio je Flynn.
 
O čemu je Flynn lagao?
 
Flynn je umirovljeni general koji je smijenjen s dužnosti u Bijeloj kući u veljači nakon što je otkriveno da nije rekao potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim kontaktima s ruskim veleposlanikom.

Flynn je istražiteljima FBI-ja lagao da u prosincu 2016. nije zatražio od ruskog veleposlanika pri SAD-u da se suzdrži od eskalacije situacije nakon što je Washington nametnuo sankcije Moskvi, tvrdi Mueller.
 
Flynn je također lagao da se ne sjeća da mu je ruski veleposlanik rekao da je Moskva odlučila biti umjerena u svojem odgovoru na američke sankcije zbog njegovog zahtjeva, navodi se u dokumentima.

Dokumenti, koji nose datum 30. studenoga, također navode da je Flynn lagao da ranije u prosincu nije zatražio od ruskog veleposlanika da odgodi glasanje ili glasa protiv jedne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da veleposlanik nikada nije prenio ruski odgovor na to.
 
Tko je Michael Flynn?
 
Flynn je prvi službenik Trumpove administracije i četvrta osoba povezana s njegovom kampanjom koja je optužena u sklopu istrage o vezi s Rusijom.
 
Bivši šef Trumpove kampanje Paul Manafort i njegov zamjenik Rick Gates optuženi su prošlog mjeseca i izjavili su da nisu krivi. Savjetnik Trumpove kampanje za vanjsku politiku George Papadopoulos također je izjavio da nije kriv za laganje FBI-ju o svojim kontaktima s ruskom vladom.
 
Optužba protiv Flynna je prva optužba protiv osobe iz Bijele kuće i znak je jačanja posebne istrage. Njegovi odvjetnici ranije su kritizirali medijska izvješća o vezama s Rusijom kao "neosnovane optužbe, nevjerojatne optužbe za izdaju" i napade na njega.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Michaela Flynna, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Michael Flynn. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više