Bivši veleposlanik u RH: Dajte nam avione i protuzračnu obranu i sve možemo sami

Screenshot: HRT

MARKIJAN Lubkivski, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, u razgovoru za HRT rekao je da je situacija u Kijevu trenutačno mirna, ali i kako se očekuje da će svakog trenutka Kijev biti snažnije napadnut.

"Borimo se i nećemo tek tako dopustiti neprijatelju da uđe u Kijev, ali noćas je situacija bila teška, pogotovo na jugu Ukrajine", rekao je i dodao da na sjeveru ima više ruskih snaga koje bi željele okružiti i osvojiti Kijev.

"Oni bi željeli napraviti Sarajevo od Kijeva, a svi znamo što to znači", kazao je bivši ukrajinski veleposlanik.

"Nije me strah, ljutit sam"

Lubkivski je rekao kako je s juga bio raketiran grad Mikolajiv. Kako kaže, ondje je stanje kritično, no ukrajinska vojska je vrlo dobra i dobro obavlja svoj posao.

Na pitanje boji li se Lubkivski je odgovorio da ga nije strah, ali je jako ljutit. Kako kaže, svi u Ukrajini ljute se na neprijatelja koji ih gađa i na one koji ne žele zatvoriti nebo iznad Ukrajine.

"Sami ćemo se trebati izboriti za sve, kako stvari stoje", govori.

"Za danas su dogovoreni pregovori i očekujem da će doći barem do prvih koraka. Kao diplomat, siguran sam da neće biti doneseno rješenje, ali što se tiče humanitarnih koridora, da će se to riješiti", kazao je i dodao kako Rusi plasiraju laži da će pustiti koridore.

"Ne, oni blokiraju naše građane. Ljudi ne mogu izaći jer vatra nije prekinuta", kaže.

"Očekujemo da se nebo iznad Ukrajine zatvori"

Naglasio je kako bi bio sretan da dođe do prekida vatre i otvaranja humanitarnih koridora te smatra kako bi to bio dobar rezultat za 3. krug pregovora.

"Što se tiče pomoći, očekujemo da se zatvori nebo iznad Ukrajine, očekujemo to od naših strateških partnera, no to se nažalost nije dogodilo", rekao je Lubkivski i poručio: "Dajte nam borbene avione i protuzračne sustave i sve ćemo sami napraviti."

Na pitanje što je s velikim ruskim ratnim konvojem koji ide prema Kijevu, Lubkivski je odgovorio da njega više nema.

"Rusija je izgubila 11 tisuća vojnika u napadu na Ukrajinu u 11 dana. Tu je i tehnika, oklopna vozila, tenkovi, borbeni avioni, helikopteri", naglasio je bivši veleposlanik u RH.

Pročitajte više