Bivši zamjenik tajnika UN-a: Churchill nije ništa bolji od Hitlera

Foto:elisanford.com

INDIJSKI političar, pisac i bivši zamjenik tajnika UN-a, Shashi Tharoor, izjavio je da Winston Churchill nije ništa bolji od Adolfa Hitlera jer obojica imaju jednaku količinu "krvi na rukama", prenosi Independent.

Autor knjige "Nemilosrdno carstvo" (Inglorious Empire) u kojoj piše o strahotama britanskog imperijalizma, izjavio je da bi bivšeg britanskog premijera trebalo svrstati uz najveće diktatore dvadesetog stoljeća.

"Može uz bok Hitleru, Staljinu i Maou"

Okrivio je Churchilla za masovnu bengalsku glad 1943., kada je 4 milijuna Bengalaca umrlo od gladi nakon što je Churchill naredio da brodovi s hranom skrenu u Grčku.

"Ovo je čovjek kojeg Britanci uporno slave kao nekakvo oličenje slobode i demokracije, ali za mene je on samo jedan od zlih vladara 20. stoljeća kojeg možemo staviti uz bok Maou, Hitleru i Staljinu", rekao je Tharoor na predstavljanju svoje knjige.

"Britanci su svojom politikom stvorili glad i zatim odbili pomoći žrtvama gladi. Churchill je izvozio žito u Europu, ali ne da bi nahranio ljude, već da bi gradio nasipe za obranu od moguće invazije Grčke i Jugoslavije", izjavio je.

"Stoljetni rast Velike Britanije financirao je pad Indije"


Tharoor je postao poznat zbog svog govora u srpnju 2015. kada je raspravljao o lošem ekonomskom učinku britanske vlasti u Indiji.

"Indija je prije dolaska Britanaca sudjelovala u svjetskoj ekonomiji čak 23 posto. Kada su Britanci otišli, taj je udio bio ispod 4 posto. Zašto? Zato što se Indijom upravljalo u korist Britanije".

"Britanski rast u razdoblju od 200 godina financirao je pad Indije. Čak je i industrijska revolucija omogućena deindustrijalizacijom Indije", zaključuje Tharoor.

 

Pročitajte više