Bivši zapovjednik HRZ-a: Koliko dugo letimo ovim MiG-ovima, nije ih previše ni palo

Screenshot: RTL

BIVŠI zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac za RTL Danas je komentirao današnji pad MiG-a. Na pitanje je li pametno letjeti tako starim zrakoplovima, iako se uzrok pada još ne zna, rekao je da "nije u pitanju starost zrakoplova, nego ispravnost".

"Ovi MiG-ovi su remontirani i pregledani svaki put prije samog leta, nema potrebe sumnjati u to da je avion bio ispravan za letenje", rekao je Štimac.

S obzirom na to da se prema slikama s terena vidi da je MiG pronađen prepolovljen, gotovo potpuno izgorio, na pitanje što misli da se dogodilo odgovorio je: "Ako je stao motor, pilot ima vremena za radnje u takvim izvanrednim situacijama, a to je usmjeriti avion prema nenaseljenom području, namjestiti se za iskakanje i pripremiti se.

Prilikom katapultiranja ide i do 28 G tako da treba biti pripremljen za takav izbačaj. Onda treba paziti i kod prizemljenja. Mislim da je tu bilo dovoljno vremena. Ako se jedan pilot ozlijedio, vjerujem da nije to tako strašno", rekao je.

Nastavio je kako ga nije iznenadilo što je ovo peti MiG koji se srušio, ako isključimo situaciju iz 1996. godine.

"Ne samo s MiG-ovima, događaju se nezgode, nesreće i katastrofe te kad se pogleda statistika koliko dugo letimo tim MiG-ovima, pa i u ratu, nije čak puno MiG-ova srušeno. Nije ih previše ni palo."

Pročitajte više