Bjeliš u ponedjeljak objavljuje odluku o Tipurićevoj suspenziji: Preko faksa vrtio milijune?

REKTOR Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš u ponedjeljak će objaviti odluku o suspenziji dekana zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića. Suspenziju je Bjeliš Tipuriću najavio još na prošlotjednom sastanku, kad je od dekana zagrebačke Ekonomije zatražio da podnese ostavku zbog Uskokove istrage. Tipurić smatra kako je najavljena suspenzija protivna statutu Sveučilišta u Zagrebu te kako za nju nema nikakve osnove.

Tipurićevi kolege s fakulteta, prema pisanju Jutarnjeg lista, izračunali su da je Tipurić u samo jednoj godini koristeći poziciju dekana zaradio više od milijun kuna. Tvrde kako se na fakultet slijevao velik novac i kako je velik dio tog novca završio je na Tipurićevu osobnom računu, dok je dio kroz razne projekte i dodatke na plaću Tipurić navodno isplatio njemu odanim profesorima.

Podsjetimo, rektor Bjeliš je još krajem rujna ove godine osnovao Povjerenstvo koje je trebalo utvrditi postoje li nepravilnosti u ugovorima koje je Darko Tipurić potpisivao s HEP-om te je li sustav ljetnih škola, kojeg su neki opisali kao legalan način kupovine ispita na tom zagrebačkom fakultetu, u skladu s odredbama.

Uskok je istragu protiv Tipurića pokrenuo početkom rujna. Provjerava se sklapanje štetnih ugovora između HEP-a i Ekonomskog fakulteta "teških" više od milijun eura koje je potpisao Tipurić. HEP je navodno Tipuriću "za nagradu" davao unosne poslove izrade menadžerskih ugovora koje je on naplaćivao oko 180 tisuća kuna po ugovoru. No, isti ti ugovori mogu se besplatno naći na stranici udruge CROMA, odakle ih je i Tipurić navodno skidao.

Tipurić cijelo vrijeme tvrdi kako je sve bilo legalno i kako ga mediji napadaju jer zagovara da HEP ostane u državnom vlasništvu: "Onog trenutka kada sam u svojoj ekspertizi otvoreno počeo zagovarati energetsku samostalnost Hrvatske i isticati kako HEP mora ostati u pretežno državnom vlasništvu za mene su počeli problemi. Na koncu postao sam žrtva određenih skupina koje me uz pomoć medija  pokušavaju diskreditirati".

Pročitajte više