Bjelorusija bijesna zbog sankcija Zapada: "Ovo je objava ekonomskog rata"

Foto: EPA

BJELORUSIJA zapadne sankcije, uvedene zbog prisilnog slijetanja leta Ryanaira kako bi se uhitio jedan putnik, smatra objavom ekonomskog rata, priopćilo je u utorak tamošnje ministarstvo vanjskih poslova. 

Zapadne sile u ponedjeljak su koordinirano uvele novi niz sankcija protiv bjeloruskih dužnosnika, zastupnika i ministara iz vlade predsjednika Aleksandera Lukašenka, nakon što su bjeloruske vlasti prošli mjesec prisilile zrakoplov Ryanaira, koji je letio iz Atene za Vilnius, da sleti kako bi mogao biti uhićen novinar disident koji je njime putovao. 

Minsk je objavio da će sankcije imati negativan utjecaj na bjelorusko stanovništvo, pa je upozorio da će biti primoran donijeti recipročne mjere koje bi mogle naštetiti građanima i tvrtkama zapadnih zemalja. 

"Namjerne destruktivne akcije"

"Europska unija nastavlja namjerne destruktivne akcije protiv stanovništva kako bi, navodno, financijski isušila režim. To zapravo graniči s objavom ekonomskog rata", objavilo je ministarstvo. 

Ministri vanjskih poslova država članica EU u ponedjeljak su uveli sankcije protiv 78 pojedinaca i osam pravnih osoba iz Bjelorusije zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, represije prema civilnom društvu, demokratskoj oporbi i novinarima.

Državama EU kasnije su se u sankcijama pridružili Velika Britanija, SAD i Kanada. 

Među osobama protiv kojih su uvedene sankcija ima i nekoliko poznatih poslovnih ljudi koji podupiru režim Aleksandra Lukašenka i imaju od njega koristi.

Ovo je četvrti krug sankcija, a restriktivnim mjerama EU do sada je obuhvaćeno 166 osoba i 15 pravnih subjekata iz Bjelorusije.  

Mjere uključuju zamrzavanje njihove imovine u EU, a europskim građanima i poduzećima zabranjeno je s njima poslovati i uplaćivati im novac.

Pročitajte više

 

Pročitajte više