Bjelorusija: Oborili smo ukrajinsku raketu na granici. Lukašenko odmah reagirao

Foto: Twitter

RAKETA koju je ispalio ukrajinski raketni sustav S-300 pala je danas na teritorij Bjelorusije između 10 i 11 sati po lokalnom vremenu, javlja bjeloruska državna novinska agencija Belta. Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko je odmah je obaviješten o incidentu. Sukladno njegovim uputama, tim djelatnika Istražnog povjerenstva i Ministarstva obrane užurbano istražuje uzroke pada.

Prema dostupnim informacijama, razmatraju se dva glavna scenarija. Prema prvom scenariju, projektil je doletio na teritorij Bjelorusije slično kao u nedavnom incidentu u Poljskoj kada projektil nije letio u željenom smjeru. Drugi scenarij je da je projektil namjerno upućen prema bjeloruskom teritoriju te da ga je bjeloruska protuzračna obrana oborila. 

BelTA je objavila da je projektil koji je pao u Bjelorusiju došao s ukrajinskog teritorija. Objavili su fotografiju na kojoj su, kažu, dijelovi projektila S-300 prikazani na praznom poljoprivrednom polju. Bjelorusko ministarstvo obrane je naknadno priopćilo je da je njihova protuzračna obrana oborila ukrajinski projektil S-300 u graničnom području danas oko 10 sati po lokalnom vremenu.

Nema informacija o žrtvama

Na mjestu događaja se nalaze stručnjaci iz Istražnog povjerenstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane. Još uvijek nema informacija o žrtvama, a ukrajinski dužnosnici nisu komentirali navode da se radi o njihovoj raketi. 

Podsjetimo, u studenom je raketa koju je navodno ispalila ukrajinska protuzračna obrana sletjela u Poljsku tijekom žestokih ruskih napada na Ukrajinu. Dalekometne protuzračne rakete S-300 datiraju još iz sovjetske ere, a koriste ih i ukrajinska i ruska vojska, piše Sky News. 

Kijev je koristio sustav S-300 za presretanje nadolazećih ruskih projektila, dok se nagađalo da Rusija koristi prenamijenjene projektile S-300 za napad na ciljeve na zemlji. Vojni analitičari pretpostavljaju da bi takva prenamjena projektila bila jasan znak da se ruske zalihe smanjuju. 

Bjelorusija je dopustila Moskvi da koristi njezin teritorij za početak invazije na Ukrajinu u veljači, ali je inzistirala da ne sudjeluje u ratu.

Pročitajte više