Bjeloruska oporbena čelnica: Rekli su da će me deportirati živu ili u komadićima

Foto: Epa

BJELORUSKA oporbena čelnica, koja se trenutno nalazi u pritvoru, rekla je da se bojala za svoj život kada su joj službenici sigurnosti stavili vreću preko glave i pokušali je deportirati.

Maria Kolesnikova je putem svog odvjetnika ispričala kako su je prisilili da uđe u kombi i rekli da će je, ako se previše opire, deportirati "živu ili u komadićima", piše BBC.

Ona je sada zatražila kazneni postupak protiv bjeloruskih snaga sigurnosti, uključujući KGB, rekao je njezin odvjetnik.

>> Bjeloruska oporbena čelnica potrgala svoju putovnicu kako bi spriječila deportaciju

"Rekli su mi da ću, ako dobrovoljno ne napustim Bjelorusiju, ionako biti deportirana, živa ili u komadićima. Također su mi prijetili s kaznom zatvora do 25 godina", ispričala je Kolesnikova.

Podsjetimo, u ponedjeljak su maskirani muškarci priveli Mariju Kalesnikavu u središtu Minska i odvezli je kombijem.

"Gurnuta je na stražnje sjedalo (automobila), vikala je da nikamo ne ide", rekao je njen suradnik Anton Rodnenkov i dodao kako su on i kolega zajedno s njom odvedeni na granicu .

Rastrgala je putovnicu

"Kada je automobil stigao do kontrolne točke između dviju zemalja, Kalesnikava je spriječila svoju deportaciju rastrgavši ​​putovnicu", rekao je.

Francuska agencija AFP prenosi riječi pogranične policije da je Kalesnikava uhićena na granici, a njezinim suradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

"Kalesnikava je u pritvoru", rekao je glasnogovornik pogranične policije Anton Bijčkovski. "Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena", rekao je telefonski za Reuters pa dodao: "Privedena je u vezi s okolnostima pod kojima je (skupina) napustila teritorij Bjelorusije."

Posljednja od triju žena koje su se natjecale protiv Lukašenka

Kalesnikava je posljednja od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv aktualnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Druge dvije kandidatkinje, Svetlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Neovisni bjeloruski medij Tut.by prenio je u ponedjeljak da je 38-godišnja Kalesnikava u ponedjeljak ujutro oteta s ulice u središnjem Minsku. Ona je članica koordinacijskog vijeća Tihanovske, koje traži pregovore o mirnoj predaji vlasti u Bjelorusiji. 

Predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je da su bjeloruske vlasti poduzele "brutalne korake" protiv Kalesnikave i drugih predstavnika oporbe. 

EU je izbore 9. kolovoza proglasio "ni slobodnim ni pravednim" te je više puta osudio nasilje vlasti nad prosvjednicima. 

Pročitajte više