Bjelovar pozvao 49 korisnika socijalne pomoći na rad za opće dobro. Rade 4.

POČETKOM svibnja Grad Bjelovar donio je odluku prema kojoj će svi koji su radno sposobni ili djelomično radno sposobni, a korisnici su socijalne pomoći, biti pozvani raditi za opće dobro koje će organizirati Komunalac u suradnji s Centrom za socijalnu skrb.

"Tko se ne odazove, ostat će bez socijalne pomoći", odluka je koju je donio Grad Bjelovar u kojoj stoji da će korisnici socijalne pomoći biti pozvani da pomognu u jednostavnijim poslovima poput održavanja zelenih površina.

"Na taj će način, smatraju u Gradu, radom za opće dobro kompenzirati socijalnu pomoć koju dobivaju od Grada. Projekt će trajati do kraja godine, a tko je radno sposoban i ne odazove se - izgubit će pravo na socijalnu pomoć", najavili su.

Kako je tada objavljeno, oni koji će dobiti pozive mjesečno će do kraja godine trebati odraditi između 30 i 90 sati. Ako odrade, socijalna pomoć će im se isplatiti. Oko 200 osoba u Bjelovaru prima socijalnu pomoć, a prema nekim podacima čak 50 posto njih je zdravstveno sposobno za rad.

Mjesec i pol kasnije

Mjesec i pol kasnije svoj rad za opće dobro započela su tek četiri građanina. Radi se o jednostavnim poslovima poput održavanja zelenih površina.

Naime, kako je objavio portal bjelovar.live, u prvoj grupi pozvano je 49 radno sposobnih građana koji primaju socijalnu pomoć. "Od toga ih deset uopće nije reagiralo, 20 ih je donijelo dokumentaciju od liječnika, dio ih se izgubio u birokratskim bespućima, a svega sedam je izrazilo volju za radom", objavio je bjelovar.live, dodajući kako je tih sedam prošlo osposobljavljanje i liječnički, ali na poslu ih se pojavilo samo četvero.

Što će biti sa svima ostalima, zasad nije poznato, svu dokumentaciju će proučiti Centar za socijalnu skrb i tada donijeti odluku.

"Želimo da se stvari ujednače. Za razne socijalne stvari dajemo nekoliko milijuna kuna godišnje, a mnogi od njih su radno sposobni. To nije pravedno", komentirao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Pročitajte više