Bjelovar: Talijanska tvrtka Corma planira tvornicu u slobodnoj zoni

Najveći talijanski proizvođač unutarnje i vanjske stolarije tvrtka Cormo iz San Martina u rujnu ili listopadu kani početi gradnju tvornice u Slobodnoj zoni u Bjelovaru, istaknuli su čelnici te talijanske tvrtke na predstavljanju u gradskoj upravi.

Kako je naglasio predsjednik Uprave Corma Demos Salardi, ta je tvrtka nakon godinu dana istraživanja za ulaganje odabrala bjelovarsku Slobodnu zonu zbog povoljnijih uvjeta, brzih prometnih veza s Italijom i duge tradicije bjelovarskog kraja u drvoprerađivačkoj djelatnosti.

Najavio je da će se tvornica graditi u tri faze: u prvoj bi se u pogon od dvije tisuće četvornih metara uložilo milijun i pol eura, a izrađivali bi se poluproizvodi koji bi se dorađivali u Italiji po mjerilima EU-a. U toj bi fazi tvrtka zaposlila 20 radnika.

Stručnjaci Corma procijenili su da bi nakon dvije godine, kad tvornica počne ostvarivati dobit, počela druga i treća faza - proizvodnja gotove stolarije za hrvatsko, talijansko i susjedna tržišta.

Na novinarski upit kolika bi bila ukupna ulaganja i broj zaposlenih, Salardi je odgovorio da je Cormo preozbiljna tvrtka, sa 115 godina tradicije, te da ne želi išta obećavati dok posao ne počne.

Istaknuto je da će se u bjelovarskoj, kao i u talijanskim tvornicama, kao sirovina rabiti nordijsko drvo jer se hrvatska jelovina pokazala neotpornom i nedovoljno čvrstom, ali se razmatra i mogućnost uporabe hrvatske sirovine.

Čulo se kako se u sklopu programa talijanske vlade već obrazuju drvoprerađivači iz bjelovarskog kraja jer Cormo proizvodi i ugrađuje svoje stolarske proizvode u objekte, ali nema svoju maloprodaju. Istaknuto je da dio njih već radi u Italiji i prima jednake plaće kao i radnici Corma.

Bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić istaknula je da je riječ o čistoj industriji koja ne onečišćuje, a izrazila je nadu da će talijanski ulagači pronaći kooperante u Bjelovaru.

(Hina) xskap ymć

Pročitajte više