Osveta za Bljesak: Prije 29 godina pobunjeni Srbi raketirali su Zagreb

Screenshot: ICTY

Srpske pobunjeničke snage pod zapovjedništvom Mile Martića su 2. i 3. svibnja 1995. izvele niz osvetničkih terorističkih napada na civile u hrvatskim gradovima kao odmazdu zbog gubitaka što su ih pretrpjele u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak. Zagreb je napadnut raketama s kasetnim punjenjem, stanovnici Karlovca i Siska topničkim projektilima, a napadnuto je i Jastrebarsko.

Zagreb napadnut Orkanima, ubijeno sedmero ljudi

Srpski pobunjenici su s okupiranoga hrvatskog teritorija napali središte Zagreba raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 ih je ranjeno. Najgore je bilo u Vlaškoj i Draškovićevoj, gdje je poginulo pet građana. Nakon napada, veliku opasnost za Zagrepčane predstavljali su neeksplodirani zvončići rasuti po gradu.

Sljedećeg dana napad je ponovljen, a stradali su Hrvatsko narodno kazalište, dječja bolnica u Klaićevoj, Akademija za kazališnu i filmsku umjetnost, Dom umirovljenika Centar te neke stambene zgrade u središtu grada. U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja.

Opasni zvončići

Tijekom deaktiviranja zvončića u dvorištu bolnice poginuo je pirotehničar zagrebačke policijske uprave, a kasnije je teško ozlijeđen još jedan pirotehničar, razminiravajući Chromos na Žitnjaku.

Raketiranje Zagreba 3. svibnja odnijelo je dva života - osim pirotehničara koji je poginuo na zadatku u Klaićevoj bolnici, 6. lipnja preminuo je i teško ozlijeđeni student filmske režije prve godine.

U napadima na Zagreb 2. i 3. svibnja 1995. poginuli su: Ivan Brodar, Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ana Mutevelić, Ivan Markulin i Luka Skračić, a ranjene su 204 osobe.

Pročitajte više