Bjelovarska epidemiologinja: Imamo sto kontakata novozaraženih, trend je loš

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

"NA PODRUČJU Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđena su 2 nova slučaja oboljelih od koronavirusa, čime dolazimo do brojke od trenutno 6 aktivnih slučajeva zaraze u našoj županiji", rečeno je na konferenciji za medije nakon održane današnje sjednice Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Jedna novozaražena osoba bliski je kontakt osobi kojoj je ranije potvrđen COVID-19, dok se za drugu novozaraženu osobu kontakti još utvrđuju.

Trend se pogoršava, zaraženi imaju 100 kontakata

"Loše je to što nam se trend pogoršava. U utorak smo imali jednu novozaraženu osobu, jučer još jednu i danas dvije. Loše je i to što imamo puno kontakata od tih novooboljelih. Obrade ovih novooboljelih još su u tijeku i vjerujem da ćemo doći do sto kontakata od ovih novozaraženih osoba. A onda, kada ima veliki broj kontakata, ti kontakti su, naravno, potencijalno mogući da budu bolesni. Bit će dobro ako iz tih kontakata ne bude bolesnih, u što ja sumnjam", naglasila je na konferenciji za medije dr. Vesna Grgić, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo BBŽ-a.

Osigurat će karantenu

S obzirom na novu situaciju Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije uvodi nove mjere poput ponovnog osiguravanja mjesta za karantenu.

"Ukupne brojke vezane uz koronavirus za našu županiju pokazuju da smo još uvijek s onim županijama s najmanjim brojem zaraženih i, na sreću, bez preminulih osoba od koronavirusa kao jedni od rijetkih u Hrvatskoj. Ono što je zabrinjavajuće je trend pogoršanja stanja. Jučer smo imali jednog novooboljelog, danas dvoje i tijekom dana ćemo imati sto ljudi u samoizolaciji i to ne smijemo zanemariti. Stožer civilne zaštite je donio nove mjere. Posebno bih naglasio da su one mjere koje su donesene i dalje na snazi, a to znači zabranu ulaska u bolnicu bez prethodnog pregleda, zabrana posjeta u bolnici i u domovima za starije. Od idućeg tjedna imat ćemo ponovno karantenu koja će biti uvedena za područje Bjelovarsko-bilogorske županije gdje bi mogli smjestiti ljude koji imaju takvu potrebu, odnosno mjesto za samoizolaciju", naglasio je župan Damir Bajs.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji virus se nije probio u zdravstveni sustav ni u domove za starije i nemoćne i cilj je da tako ostane i dalje, dodaju.

"Sve naše sugrađane bih pozvao da budu disciplinirani, ova situacija koja pokazuje trend pogoršanja nam je opomena da svi moramo slušati mjere Stožera, aktivnosti koje nam propisuju naši epidemiolozi i mjere opreza i da moramo biti svi zajedno u borbi protiv koronavirusa. Želimo biti i dalje ono što jesmo, a to znači županija bez umrlih od koronavirusa s relativno najmanjim brojem zaraženih u Hrvatskoj i omogućiti da zdravstvena situacija za sve nas koji živimo ovdje bude povoljna koliko je god to moguće. To ne ovisi samo o Stožeru, o zdravstvu, o policiji, nego to ovisi o nama samima", zaključio je župan Bajs.

Pročitajte više