Bjelovarski brantelji protiv biste legendarnog generala Stipetića

Foto: Hrvatski časnički zbor

ODBOR za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara i veteranske udruge protive se postavljanju biste generala Petra Stipetića na Spomen-području Barutana, izvijestili su na zajedničkoj konferenciji za novinare u četvrtak. Postavljanje biste generala Stipetića na Spomen-području Barutana iniciralo je Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT), a veterani tvrde da su za inicijativu doznali iz medija.

"Čim smo iz medija doznali za tu inicijativu, Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara žurno je sazvao sastanak sa svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Na tom sastanku donesen je jednoglasan zaključak da bisti generala Stipetića nije mjesto na Barutani jer tamo nisu ni biste branitelja koji su tamo položili svoje živote", pojasnio je predsjednik Odbora Igor Crnomarić.

Tvrde da nemaju ništa protiv Stipetića

"Kada vam se jave obitelji upravo tih heroja da se na Barutani događa nešto što ih smeta, onda je vrijeme da se reagira, što je Odbor i učinio", rekao je Crnomarić te dodao da branitelji nemaju ništa protiv generala Stipetića i njegovih zasluga u Domovinskom ratu, no smatraju da Spomen-područje Barutana nije primjereno za postavljanje njegove biste.

Veterani također predlažu da upravljanje Spomen-područjem Barutana, kojim trenutno upravlja DOHVT, od sljedeće godine preuzme Gradski muzej Bjelovar.

Prešao u Hrvatsku vojsku na Tuđmanov poziv

General Petar Stipetić je odigrao važnu ulogu u oslobodilačkoj Vojno-redarstvenoj operaciji (VRO) Oluja u kolovozu 1995. godine. Stipetić se nalazi i na jednoj od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata, koja prikazuje pukovnika Čedu Bulata, zapovjednika 21. kordunskog korpusa, koji potpisuje predaju oko 5000 vojnika, 13 tenkova, 15 teških topova i velike količine drugog naoružanja.

Stipetić je završio Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, a na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine prešao je u Hrvatsku vojsku. Preminuo je 14. ožujka 2018. godine u Zagrebu. 

Stigla i Hrebakova reakcija

Gradonačelnik Hrebak podržao je bjelovarske branitelje koji su protiv inicijative DOHVT-a o postavljanju biste generala Stipetića na Spomen-području Barutane, rekavši da branitelji nisu protiv Stipetića, nego je Barutana mjesto pijeteta poginulim bjelovarskim domoljubima.

Dario Hrebak rekao je kako Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT), koje trenutno upravlja Spomen-područjem Barutana, nije uputilo Gradu Bjelovaru službeni zahtjev za postavljanje biste na tom području. Nakon tiskovne konferencije braniteljskih udruga gradonačelnik Hrebak izjavio je kako je "DOHVT na Barutani počeo raditi dobre stvari koje smo svi podržali, uključujući i sve braniteljske udruge". 

Međutim, dodao je, "ljuti me što su se neke stvari počele raditi bez znanja Grada Bjelovara. Grad je institucija koju treba poštovati i red je da se pita Grad, ne ulazeći u to je li inicijativa dobra ili nije”, komentirao je Hrebak. Naglasio je kako se bjelovarski branitelji ne protive generalu Stipetiću i njegovu doprinosu u Domovinskom ratu, nego ukazuju što bi Barutana trebala biti.

"Stvari su otišle predaleko"

"Barutana je mjesto pijeteta poginulim bjelovarskim domoljubima koji su branili naš grad i nitko ne želi da nešto drugo zasjeni ono za što je Barutana simbol za veliku većinu Bjelovarčana", pojasnio je Hrebak. Smatra da bi bista generala Stipetića trebala biti postavljena u Stalnom postavu Muzeja Domovinskog rata, koji se nalazi u Nazorovoj ulici.

Na pitanje treba li Spomen-područjem Barutana upravljati Gradski muzej Bjelovar, kao što to zahtijevaju braniteljske udruge, Hrebak je odgovorio da će razgovarati s jednima i drugima te da mu se čini da je granica prijeđena. 

"Razumijem branitelje jer kod njih postoji određena sumnja što će sljedeće biti na repertoaru DOHVT-a. Grad im je dao prostor na upravljanje, ali do određenih granica, a granica je na ovaj način prijeđena. Rekao bih da je to bilo nevješto napravljeno, tako se to ne radi. Sjest ću s jednom i drugom stranom, ali u ovom trenutku čini mi se da su stvari otišle predaleko", zaključio je Hrebak.

Spomen-područje Barutana je spomen na poginule i stradale bjelovarske branitelje u obrani grada 29. rujna 1991. na sjeverozapadnom dijelu Bjelovara. Nalazi se na ulazu u grad u šumi Bedenik i nazivaju je "bjelovarskom Hirošimom".

Pročitajte više