Blackhawk helikopteri u prosincu bi trebali dobiti jedan od dva hangara

Foto: PIXSELL/Sime Zelic

PROLJETOS se predsjednik Milanović žestoko obrušio na ministra Banožića i zbog kašnjenja s radovima na izgradnji hangara za nove helikoptere Blackhawk koje je SAD Hrvatskoj isporučio u veljači. Zbog problema s procesom javne nabave gradnja se otegla. No, stvari su se ipak pokrenule. Prvi, manji - od dva hangara trebao bi biti dovršen u prosincu.

Novi helikopteri zaslužuju i novi hangar. Ili dva. Temelji su na prvom, manjem, koji nazivaju i parkirnim - izliveni, doduše, godinu dana kasnije od očekivanog. Njegova vrijednost veća je od 14 milijuna kuna.

Uz mali, gradit će se veći servisno-radionički hangar

"Gradnja je započela početkom osmog mjeseca, očekivani završetak je u 12. mjesecu ove godine. Trenutno izvodimo armiračke radove na pripremi ab ploče hangara i pripremne zemljane radove u okolišu objekta", objasnio je glavni inženjer gradilišta na letjelištu Lučko Tomislav Golubić, za HRT.

Uz mali, gradit će se veći servisno-radionički hangar s aneksom. Trebao bi biti gotov tek za godinu dana, u fazi su odabira ponuđača. U međuvremenu crne letjelice koje su Amerikanci isporučili još u veljači privremeno stoje na Plesu.

"Prema planovima mi jesmo željeli započeti gradnju ranije, međutim u procesu nabave se desilo da nismo došli do ugovora. I za jedan i za drugi hangar iz različitih razloga je postupak nabave morao biti poništen", rekao je načelnik Sektora za vojnu infrastrukturu i zaštitu okoliša u Upravi za materijalne resurse u MORH-u, pukovnik Marijan Cvok.

Milanović bez komentara

Razlog - odabrani je izvođač na prvom natječaju tražio avansno plaćanje, bez čega nije želio početi s radovima. S obzirom na to da je to jedan od najvećih projekata MORH-a, pitanje je jesu li i ondje nezadovoljni zbog tromosti procesa.

"Vidite i sami kako ta javna nabava funkcionira ne samo kod nas, nego vidite i kod ovih potresnih obnova, znači to je malo problem", istaknuo je glavni koordinator za izvođenje radova na letjelištu Lučko, bojnik Slavko Klapan.

I dok je javna nabava sve češće problem institucijama, građevinar Ante Iličić se ne zamara, ovo mu je posljednje gradilište prije mirovine. Kaže da je bolje poslovati s državom nego s privatnicima "zbog boljeg prioriteta i uvjeta, u financiranju i svemu drugom".

A predsjednik Republike ranije se obrušio na ministra vezano i za ovu temu. Gradnja je potpuno u nadležnosti PRH-a, stoga nikakva službena komentara iz Ureda danas nije bilo.

Pročitajte više