Blagojevich kriv za prodaju Obamina senatorskog mjesta, prijeti mu 20 godina robije

BIVŠI guverner američke savezne države Illinois Rod Blagojevich proglašen je krivim za korupciju. Između ostalog, kriv je i za pokušaj prodaje senatskog mjesta na kojem je ranije bio Barack Obama, a mogao bi dobiti i 20 godina zatvora.

Porota suda u Chicagu je Blagojevicha proglasila krivim po 17 točaka optužnice, uključujući prevaru, pokušaj iznude i mito. 54-godišnji Blagojevich je sin radnika iz Srbije. Obrazovao se za odvjetnika te je ušao u obitelj iz Chicaga s dobrim političkim vezama i ubrzo postao zvijezda Demokratske stranke, piše Guardian. Njegovi savjetnici su rekli da je razmišljao i o kandidaturi za američkog predsjednika.

"Vrijedna stvar koja se ne daje besplatno"

Prije dvije godine je Blagojevich uhićen zbog korupcije nakon istrage kodnog imena "Operation Board Games" koja je pokrenuta samo dva mjeseca nakon što je postao guvernerom. Prema zakonima Illinoisa, Blagojevich je imao pravo izabrati senatora koji je trebao zamijeniti izabranog predsjednika Obamu u Senatu.


Na snimkama federalnih agenata se moglo čuti što je Blagojevich sve tražio u zamjenu za senatsko mjesto. Guverner, kojega su prijatelji zvali Blago, je uhvaćen kako govori da je bivše Obamino mjesto "vrijedna stvar koja se ne daje besplatno". Dodao je da, osim ako ne dobije "nešto jako dobro", će sam zauzeti to mjesto.

Tražio otpuštanje kritičnih novinara

Na snimkama se otkrilo i potkradanje državnih fondova za financiranje kampanje i pokušaj utjecanja da dnevnik Chicago Tribune otpusti novinare koji su kritizirali Blagojevicha. Bivši guverner je tvrdio da je želio to senatsko mjesto iskoristiti da bi pokušao progurati neke zakone od kojih bi koristi imali stanovnici Illinoisa, a ne on osobno. Otac dvoje djece, Rod Blagojevich, bi mogao dobiti i do 20 godina zatvora.

Blagojevich je drugi zaredom guverner Illinoisa koji je osuđen za korupciju. Njegov prethodnik George Ryan trenutno služi zatvorsku kaznu od šest i pol godina. Sveučilište u Illinoisu je izračunalo da korupcija u politici tu saveznu državu stoji 300 milijuna dolara godišnje.

Pročitajte više