Blair: neumorno ću se koncentrirati na prioritete Britanaca

Pobjednik parlamentarnih izbora, čelnik britanskih laburista Tony Blair u petak je, nakon posjeta Buckinghamskoj palači gdje ga je kraljica Elizabeta II. službeno imenovala mandatarom za sastav nove vlade, najavio da će se koncentrirati na prioritete Britanaca, prenijela je agencija France presse. L

Nakon tog simboličnog posjeta kraljici čija je obveza povjeriti mandat za sastave nove vlade čelniku stranke izborne pobjednice za donji dom parlamenta, Blair je najavio službene pregovore za sastav nove vlade.

"Slušao sam i učio" i "neumorno ću se koncentrirati na prioritete Britanaca", najavio je Blair pred sjedištem britanske vlade u Downing Streetu 10, prenijeli su mediji.

U pratnji supruge Cherie i četvero njihove djece, Blair je novinarima kazao kako je "sjajno kod izbora to što se krećeš i razgovaraš s ljudima tjednima i tjednima i to sam vrijeme slušao i učio", javlja BBC.

"Mislim da sada imam jasne pojmove o tome što Britanci sada očekuju od ove vlade u trećem mandatu". Vlada ima "vrlo, vrlo veliki dnevni red za treći mandat" i obvezuje se provesti ga zahvaljujući stečenom iskustvu, rekao je Blair koji je u petak proslavio 52. rođendan.

Naučio sam da su Britanci "tolerantni i pristojni" ljudi koji ne žele da pitanje imigracije postane ono što će ih dijeliti. "No oni vjeruju da postoje stvarni problemi u našoj imigraciji i sustavu azila i očekuju da ih riješimo što ćemo i učiniti", najavio je.

Najavio je da će vratiti poštovanje u škole, na ulice i središta gradova vikendom i zato najavio "radikalni program" za pitanja obrazovanja, zdravstva, zakona i reda.

Jučerašnjom izbornom pobjedom laburisti su osvojili treću uzastopnu pobjedu, što im je uspjelo prvi put u proteklih stotinu godina, iako su izgubili pedesetak mandata u odnosu na prethodni saziv. Zauzvrat su konzervativci osvojili 30 mjesta više dok su i liberalni demokrati povećali svoje mandate za 9 novih mjesta.

Lošiji rezultat premijer je objasnio kao cijenu koju su laburisti morali platiti za rat u Iraku.

France presse javlja da bi Blair sastav nove vlade mogao objaviti već poslije podne, ocijenili su analitičari.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više