Blair održao prvu konferenciju za novinare

Britanski premijer Tony Blair održao je u četvrtak prvu konferenciju za novinare nakon izbora na kojoj je izjavio kako ne očekuje da će Velika Britanija u skoroj budućnosti usvojiti euro, naglasio da je odlučan organizirati referendum o Ustavu Europske unije i najavio borbu protiv odluke Europskog parlamenta da se Velikoj Britaniji oduzme pravo na izuzeće iz europske direktive o radnom vremenu, javljaju agencije. L

Govoreći o prelasku na euro, Blair je kazao kako gospodarski uvjeti Velikoj Britaniji to u skoroj budućnosti ne dopuštaju. "Politički razlozi za sudjelovanje u bilo kojem dijelu europskih projekata po mojem su mišljenju nadmoćni i to su uvijek bili", rekao je. "No ovo je nešto drugo... to se ne može učiniti ako gospodarski uvjeti nisu pravi, a to u ovome trenutku nisu", rekao je, ponavljajući ocjenu koju je iznio i tijekom predizborne kampanje, prenosi Reuters.

Prije prelaska na euro, Blair će prvo morati dobiti referendum o Ustavu Europske unije, što prema ispitivanjima javnog mnijenja neće biti lako.

Točan datum za referendum Blair nije želio otkriti, no naglasio je kako ga svakako namjerava organizirati, neovisno o rezultatu referenduma u Francuskoj, i voditi kampanju za "da", prenosi France presse.

Političari ističu da je održavanje drugog referenduma, o prelasku na euro, ubrzo nakon referenduma o ustavu gotovo nemoguće.

Blair je najavio također da Velika Britanija može i namjerava blokirati plan da joj se oduzme pravo na izuzeće iz europske direktive koja propisuje maksimum od 48 radnih sati tjedno.

Europski parlament u srijedu je glasujući o novoj direktivi o radnom vremenu odbacio takozvanu 'opt-out' klauzulu prema kojoj radnici rade dulje od tjedno propisanih 48 sati, čime je najviše pogodio Veliku Britaniju.

Direktivom iz 1993. utvrđen je maksimum od 48 radnih sati tjedno, s mogućnošću produljenja ('opt-out') koje radnici potpisuju s poslodavcem za rad izvan 48 sati. Klauzulu 'opt-out' Velika Britanija jedina je koristila za mnoge sektore, dok druge članice Unije dopuštaju 'opt-out' samo za neka područja, primjerice u hotelijerstvu i zdravstvu.

Države članice moraju odobriti konačnu verziju zakona kvalificiranom većinom te će Britanija morati okupiti nekoliko zemalja kako bi ostvarila manjinu koja će blokirati zakon i tako očuvati britanski 'opt-out'. Pritom se nada potpori novih istočnoeuropskih država članica.

Sindikati tvrde da nekih 3,75 milijuna Britanaca radi više od 48 sati tjedno i zato žele ukidanje sporne klauzule. Među onima koji rade najviše su mlađi bolnički liječnici, vozači kamiona i radnici na naftnim poljima u Sjevernom moru, te mnogi Britanci na čelnim mjestima u tvrtkama.

Poslodavci, primjerice Konfederacija britanske industrije, tvrde da bi ukidanje 'opt-out' klauzule donijelo gospodarsku katastrofu.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više