Rusi nakupili 25.000 vojnika ispred "grada tvrđave". "Mogli bi slomiti kičmu obrane"

Foto: EPA

Rusija je okupila do 25.000 vojnika oko strateškog naselja Časiv Jar, rekla je jučer ukrajinska vojska, dok Kremlj tvrdi da je zauzeo još jedno selo u regiji Donjeck, piše Newsweek.

"Neprijatelj je nagomilao skupinu od 20.000-25.000 vojnika" oko Časiv Jara, rekao je ukrajinskoj televiziji Nazar Vološin, glasnogovornik ukrajinske skupine snaga Khortytsia, u izjavi koju su prenijeli domaći mediji.

Časiv Jar, ključni grad koji se nalazi zapadno od grada Donjecka i Bahmuta pod ruskom kontrolom, Institut za rat (ISW) nazvao je "gradom tvrđavom". Zauzimanje Časiv Jara pomoglo bi Rusiji da napadne ostatak važnih ukrajinskih obrambenih naselja, procjenjuju.

"Kičma obrane Ukrajine"

Zauzimanje Časiv Jara također bi moglo omogućiti Rusiji da odsiječe naselje Kostiantynivka, što bi možda slomilo "kičmu obrane Ukrajine" u regiji Donjeck, tvrde.

Načelnik ukrajinske vojske, general-pukovnik Oleksandr Sirski rekao je prošlog mjeseca da Moskva pokušava "probiti obranu zapadno od Bahmuta", preuzeti kontrolu nad Časiv Jarom i "stvoriti uvjete za daljnje napredovanje" prema donjeckom gradu Kramatorsku, sjeverozapadno od Časiv Jara.

Kremlj želi zauzeti Časiv Jar do 9. svibnja, rekao je Sirski.

"Ukrajinske i ruske snage nastavile su se boriti u blizini Časiv Jara 4. svibnja, ali nije bilo potvrđenih promjena na ovoj liniji bojišnice", ocijenio je ISW u subotu. Rusija je svoje glavne napore usmjerila na istočne crte bojišnice, zapadno od Bahmuta i zapadno od Avdijivke, bivšeg ukrajinskog uporišta koje je Rusija zauzela u veljači 2024.

Ukrajinska vojska priopćila je jučer da je u posljednja 24 sata odbila desetak napada u blizini Bahmuta, uključujući one oko sela Kliščivka, jugozapadno od Bahmuta, i Ivanivske, zapadno od Bahmuta i istočno od Časiv Jara.

Prodori Rusa

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove trupe napale ukrajinske položaje u blizini Bahmuta, uključujući i okolinu Kliščivke.

Ruske snage "u potpunosti su oslobodile" selo Očeretne, sjeverozapadno od Avdijivke koju drže Rusi, dodala je Moskva u priopćenju.

Ukrajinske oružane snage priopćile su krajem travnja da je Rusija zauzela uporište u selu Očeretne i da se teške borbe nastavljaju.

Ruske snage napravile su "značajan taktički napredak" u blizini Arhangelska, sjeverozapadno od Avdijivke, između petka i subote, rekao je ISW u svojoj posljednjoj procjeni. Ruski mediji izvijestili su ranije ovog mjeseca da se Ukrajina povukla iz sela, a geolocirane snimke od petka pokazuju da se kijevske trupe povlače sa sjevera sela, rekao je ISW.

Pročitajte više