Blamaža: Predsjednik Vrhovnog suda uopće ne zna da Mitru Arambašiću ne mogu suditi

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Branko Hrvatin pokazao je danas da uopće ne zna da zbog odluke njegovog suda Mitar Arambašić, "martićevac" optužen za brutalnu likvidaciju tri hrvatska policajca, po svemu sudeći, nikad neće doći pred lice pravde.

Hrvatska će riješiti ratne zločine, a Mitar?

Hrvatina su novinari pitali da prokomentira taj slučaj, nakon što je na otvaranju Ureda za podršku žrtvama i svjedocima u splitskom Županijskom sudu, održao predavanje kako mediji nisu primjereno zabilježili brojne napore koji se u Hrvatskoj poduzimaju na unaprjeđenju sudstva.

"Hrvatska će riješiti slučajeve ratnih zločina, i to u ne tako dalekoj budućnosti", kazao je među ostalim Hrvatin, kojeg je za predanost pohvalila i Stella Ronner - Grubačić, nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj.

Silna predanost

Vjerojatno od te silne predanosti, predsjednik Hrvatin nije stigao ni pogledati što se desilo sa slučajem Mitra Arambašića, koji je prije dvije godine išetao na slobodu upravo odlukom Vrhovnog suda. I tad su se mnogi na splitskom sudu zapitali kako će mu ikada ponovno suditi. Naime, s obzirom da se radi o obnovi postupka, koju je Arambašić dobio nakon uhićenja u SAD-u 2002. godine, sud isključivo ovisi o njegovoj dobroj volji. Ako ne želi doći, nemaju načina da ga dovedu.

A upravo se to i dogodilo. Sudac Neven Cambi, koji je trebao jučer započeti sa ponovljenim suđenjem, neugodno se iznenadio što Arambašića nema. Pokazalo se da je zbrisao u Kanadu. Tamo čeka azil. Više ne želi u Hrvatsku, jer smatra da mu je ugrožen život. Sve je to predsjednik Vrhovnog suda mogao pročitati na nekoliko portala, ali je pokazao da je po tom pitanju potpuno neinformiran.

Nema zastare, ali nema ni Mitra

"Rekli ste da će slučajevi ratnog zločina biti uskoro riješeni. A što mislite napraviti po pitanju Mitra Arambašića? Radi se o odluci vašeg suda", postavili smo Hrvatinu pitanje.

A on s visoka. "Nisam rekao da će biti sutra riješeni. Kad odluka bude donijeta, bit će objavljena. Za takva djela nema zastare", ispalio je Hrvatin, očito neupućen da se radi o dvije godine staroj odluci, koja je zbog puštanja Arambašića na slobodu već izazvala dosta medijske prašine. 

Pročitajte više