Blic: Srbija želi nabaviti skupocjeno oružje iz Rusije; Vučić: Pratimo što rade zemlje u okruženju

Foto: FAH

U TISKANOM izdanju Blica objavljeno je kako će Srbija kao odgovor na suradnju Hrvatske i SAD-a oko nabavke skupog naoružanja pokušati dogovoriti snažniju vojnu suradnju s Rusijom.

"Pratimo što rade zemlje u okruženju i ne smijemo dopustiti narušavanje odnosa snaga u regiji. Nitko ne smije niti pomisliti da izvrši agresiju na našu zemlju", rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić uoči putovanja u Moskvu, gdje će se zadržati tri dana. On je potvrdio kako će nabavka naoružanja biti jedna od tema razgovora.

"Kada radimo haubicu “noru” moramo uzeti “Kamazovu šasiju” jer ona može nositi više od 35 tona, što je jedan od razloga da o tome razgovaramo s Rusima. Drugi je top 242 koji stavljamo na kupolu borbenog vozila “lazar”. Od Rusije je Srbija naručila i dva transportna helikoptera, a počeli su razmišljati i o borbenim helikopterima. “Moramo razmišljati i o odgovoru na balističke rakete, ne želeći sukob nigdje i ni s kim, ali Srbija nikada ne smije biti lak plijen", kazao je Vučić.

Razgovarat će se i o sankcijama Europske unije prema Rusiji, o pritiscima koje Srbija doživljava kako bi ih i ona uvela.

S Vučićem u Moskvu putuje velik broj ministara i poslovnjaka, a radi se o najvećoj poslovnoj delegacije Srbije koja je ikada boravila u Rusiji.

Službeni domaćin srpskog premijera u Rusiji bit će premijer Dimitrij Medvedem, a razgovarat će najviše o ekonomiji, no bit će i sastanaka s predstavnicima ruskih kompanija poput Lukoila, Gazproma i Ruskih državnih željeznica.

Pročitajte više