Blinken poslao jasnu poruku Izraelu

Foto: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je od Izraela da zaštiti civile na jugu Gaze ako se primirje okonča i ponovo pokrenu vojne operacije, ponovivši pritom da se Izrael ima pravo braniti od terorističkog nasilja.

On je u razgovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom naglasio "da je, prije nego što se ponovo pokrenu vojne operacije, važno uzeti u obzir humanitarne potrebe i zaštitu civila na jugu Gaze", priopćio je State Department.

Blinken je potvrdio potporu SAD-a "pravu Izraela na obranu od terorizma u okviru međunarodnog prava" i pozvao Izrael da sve poduzme kako bi civili bili pošteđeni.

U priopćenju se ističe da je SAD "nepokolebljiv saveznik Izraela koji podržava njegov odgovor Hamasu", ali pritom izražava bojazan da bi nastavak borbi na jugu Pojasa Gaze mogao dovesti u klopku stotine tisuća civila koji su tamo već raseljeni.

Od izraelskog pravosuđa je zatražio da privede "ekstremne doseljenike koji su na Zapadnoj obali počinili kaznena djela".

Nakon razgovora s Netanyahuom, Blinken je u blindiranoj koloni vozila otišao u Ramalu na razgovor s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Ovo je treći Blinkenov posjet Bliskom istoku od početka rata izazvanog koljačkim pohodom Hamasa na izraelske civile u kibucima i mlade na glazbenom festivalu 7. listopada.

Pročitajte više