Blinken stigao u Izrael

Ilustracija: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je danas u Tel Aviv gdje se očekuje da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produljenju izraelskog privremenog primirja s militantima Hamasa i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoju treću posjetu regiji od smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada, također posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerojatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, rekao je palestinski dužnosnik.

"Učinit ćemo sve kako bismo produljili primirje"

"Gledajući sljedećih nekoliko dana, bit ćemo usredotočeni na to da učinimo sve kako bismo produljili primirje te nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo  više humanitarne pomoći", izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Bruxellesu u srijedu.

Također, očekuje se da će vodeći američki diplomat u Tel Avivu razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofenzivi na južni pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi, rekli su Reutersu visoki američki dužnosnici.

Blinken je u Bruxellesu rekao i da će s regionalnim partnerima Washingtona nastaviti razgovarati o poslijeratnoj budućnosti Gaze. SAD je rekao da ne želi da Gaza bude okupirana ili opkoljena, kao i da ne želi da Palestinci budu trajno raseljeni ili da se teritorij Gaze smanjuje.

Razmjena talaca i zatvorenika

Hamas je u srijedu, posljednjeg dana šestodnevnog primirja, oslobodio još 16 talaca, a potvrđeno je i da je Izrael oslobodio još 30 Palestinaca iz svojih zatvora.

Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada u kojem je prema procjenama ubijeno 1200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam tjedana, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 tisuća ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

Pročitajte više