Bliski suradnici šefa FTX-a priznali krivnju u jednoj od najvećih kriptoprevara

Foto: Profimedia

DVOJE najbližih suradnika osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda priznalo je krivnju za prevaru. Pristali su surađivati s američkim vlastima u daljnjoj istrazi kolapsa kriptomjenjačnice koja je bankrotirala, objavio je savezni tužitelj na Manhattanu. 

Damian Williams, tužitelj za južni okrug New Yorka, najavio je priznanje krivnje i kaznene prijave protiv Caroline Ellison, bivše izvršne direktorice FTX-ove podružnice Alameda Research, i Zixiaoa "Garyja" Wanga, suosnivača FTX-a. Williamsov je ured prošli tjedan podigao osam optužbi protiv Bankman-Frieda.

Objava dolazi netom nakon što je avion u kojem je bio Bankman-Fried poletio s Bahama, gdje se odrekao prava da ospori izručenje SAD-u. Šef FTX-a bi se već u četvrtak trebao pojaviti pred sudom na Manhattanu, gdje će se razmatrati njegov zahtjev za puštanje uz jamčevinu. 

Ellison se izjasnila krivom po sedam točaka optužnice, uključujući prevaru putem interneta i pranje novca, za što je predviđena maksimalna kazna od 110 godina zatvora, dok je Wang priznao krivnju po četiri točke za prevaru, s maksimalnom kaznom od 50 godina, prema sudskim spisima koje je vidio Financial Times.

U dokumentima se navodi da se tužitelji neće usprotiviti zahtjevima za jamčevinu optuženih pod određenim uvjetima, uključujući polaganje jamčevine i predaju njihovih putnih isprava, dok čekaju službenu kaznu.

"Novcem klijenata plaćao se Alamedin dug"

Zasebno su Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) i Komisija za trgovinu robnim ročnicama podnijele građanske tužbe protiv 28-godišnje Ellison i 29-godišnjeg Wanga, optužujući ih za prevaru.

"Kao dio njihove prevare, navodimo da su Caroline Ellison i Sam Bankman-Fried planirali manipulirati cijenom FTT-a, kripto sigurnosnog tokena za razmjenu koji je sastavni dio FTX-a, kako bi podupirali vrijednost svoje kuće od karata", rekao je SEC-ov šef Gary Gensler.

Kao glavna izvršna direktorica podružnice za trgovanje FTX-om, Ellison je "koristila FTX-ovu imovinu klijenata za plaćanje Alamedinih dugova" i preusmjerila milijarde dolara deponenata u tvrtku kako bi popunila rupu uzrokovanu padom kriptotržišta u svibnju, navodi se u tužbi SEC-a.

CFTC je rekao da je Wang imao udjela u stvaranju nekih od algoritama koji su poduprli FTX, što je omogućilo Alamedi "da održava u suštini neograničenu kreditnu liniju" na burzi, dajući joj "nepravednu prednost" u odnosu na redovne deponente.

"Ove kritične značajke koda i strukturne iznimke omogućile su Alamedi da potajno i bezobzirno izvuče imovinu FTX korisnika s FTX platforme", dodao je CFTC. Wangov odvjetnik je rekao da je njegov klijent "prihvatio odgovornost za svoje postupke i ozbiljno shvaća svoje obveze kao svjedoka suradnika".

SBF organizirao "jednu od najvećih financijskih prevara u američkoj povijesti"

Američko ministarstvo pravosuđa proteklog je tjedna podiglo optužnicu protiv Bankman-Frieda i optužilo ga da je organizirao "jednu od najvećih financijskih prevara u američkoj povijesti" prisvajanjem imovine klijenata od FTX-a do Alameda Researcha. Uhićen je na Bahamima, gdje živi. Uz to, suočava se s paralelnim građanskim parnicama SEC-a i CFTC-a.

Bankman-Fried podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora FTX-a nakon što je prošlog mjeseca podnio zahtjev za bankrot prema tzv. Poglavlju 11.

Williams je ponovio svoj poziv drugima koji su radili s Bankman-Friedom da istupe. "Ako ste sudjelovali u nedoličnom ponašanju u FTX-u ili Alamedi, sada je vrijeme da to kažete", rekao je. "Brzo se krećemo i naše strpljenje nije vječno." Predstavnik Bankman-Frieda odbio je išta od ovoga komentirati.

Pročitajte više