Blix: Inspektori bi se u Irak mogli vratiti za nekoliko tjedana

GLAVNI UN-ov inspektor za oružje Hans Blix izjavio je kako bi se njegovi inspektori u Irak mogli vratiti dva tjedna nakon što Vijeće sigurnosti to odobri.

"Spremni smo otići tamo čim Vijeće sigurnosti to odluči", izjavio je Blix za BBC. Inspektorima bi trebalo oko dva tjedna od tog trenutka da se vrate u Bagdad, dodao je.

Većina članica Vijeća sigurnosti željela bi da UN-ovi inspektori završe istragu oko iračkog oružja za masovno uništavanje, no njihovom se skorom povratku protivi Washington, tvrdeći da će Amerikanci taj posao radije odraditi sami.

Pentagon je također u četvrtak objavio kako je pozvao deset bivših UN-ovih inspektora na suradnju u vlastitoj potrazi za zabranjenim oružjem.

"Do sada nisu našli nikakvo oružje za masovno uništavanje. Mislim da će u određenom trenutku ipak htjeti vjerodostojnu međunarodnu potvrdu onoga što nađu", komentirao je Blix.

Blix je izjavio i kako ne očekuje da će on više u svojstvu glavnog inspektora putovati u Bagdad. "Radim na svom konačnom izvješću za Vijeće sigurnosti, a s istekom mog ugovora u lipnju, vratit ću se u Švedsku", najavio je.

Pročitajte više