BLIŽI SE KRAJ Agrokorove obveznice na 25 posto vrijednosti

Foto: Juriva Galoić/Pixsell, Index, Hina

AGROKOROVE obveznice koje dolaze na naplatu 2020. godine jutros su na burzi u Berlinu pale na samo 25,50 posto nominalne vrijednosti, nakon što je agencija Moody's jučer kasno poslijepodne snizila rejting kompanije zbog neizdrživih dugova dobavljačima.

Moody's smatra da je podrška Agrokoru od strane dobavljača oslabila te da su im rokovi plaćanja daleko iznad prosjeka u sektoru.

Obveze u iznosu od 16,2 milijarde kuna, što je podatak od 30. rujna 2016. godine, znače da se plaćanja vrše u roku od 150 dana, u odnosu na rok od 60 do 90 dana za koliko plaćaju slične kompanije u maloprodaji. 

Kreće prisilna naplata dugova

Branko Roglić, vlasnik kompanije Orbico, koja je jedan od dobavljača Agrokora, jučer je Indexu potvrdio da je spreman na prisilnu naplatu duga.


To pokazuje da vjerovnici gube strpljenje i više nemaju razumijevanja za Ivicu Todorića koji se sakrio u mišju rupu, umjesto da se obrati javnosti i kaže kakvi su mu planovi.

Kako neslužbeno doznajemo, od nekih dobavljača Agrokor traži da mu se oprosti 30 posto duga, što mnogi smatraju neprihvatljivim, s obzirom na to da su i do sada imali izuzetno loše uvjete. I u redovnim situacijama su čekali novac pola godine, a sada bi mu još trebali otpisivati dugove.

Osim toga, potpredsjednik VTB banke Juri Solovjev izrazio je sumnju u točnost Agrokorovih financijskih izvješća te je moguće da je dug kompanije znatno veći od prikazanog.

To bi bio ogroman problem za kreditore, budući da je i prema prikazanom stanju Agrokor u teškim problemima.

 

Pročitajte više