Karepovac čeka aparate, a u Higijenskom povjerenstvo istražuje protukandidata ravnateljice

Foto: Google street view

JASNA NINČEVIĆ, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, osnovala je istražno povjerenstvo koje će detaljno pročešljati nabavke uređaja Odjela za ispitivanje kvalitete zraka i tla koji vodi njezin pomoćnik za opće poslove Nenad Petriš. Provjeravat će se nabava posljednje četiri godine. U povjerenstvu nije htjela sudjelovati dr. Ingrid Tripković koja je dala ostavku na mjesto pomoćnice ravnateljice za kvalitetu, predsjednice Stručnog vijeća i članice Upravnog vijeća. Zašto, nije nam htjela otkriti.

Osnivanje ovakvog povjerenstva ne pamte u Zavodu, a po kuloarima se može čuti kako je cilj diskreditirati Periša, inače šefa HDZ-a Bačvice, koji bi mogao biti vrlo ozbiljan konkurent dr. Ninčević na predstojećem natječaju za ravnatelja Zavoda. Kao diplomirani inženjer kemije trenutačno nema uvjete da može konkurirati Ninčević jer se prema važećem statutu Zavoda za čelno mjesto traži zdravstvena struka.

Nema više Ževrnje

Ninčević, moguće, puše i na hladno te je anticipirala moguće izmjene statuta koje bi njezinom oponentu otvorile mogućnost sudjelovanja na natječaju. Periš je blizak predsjedniku splitskog HDZ-a Petru Škoriću, dok je Ninčević odradila posljednji mandat pod pokroviteljstvom bivšeg župana Zlatka Ževrnje, koji je zbog afere s koncesijom za Zlatni rat izgubio utjecaj i potporu vrha stranke.

Policija je u svibnju prijavila Ninčević da je oštetila Zavod za gotovo pola milijuna kuna isplaćenih za pripravnost. Nešto ranije policija je navratila i do bivšeg župana Ževrnje kako bi razgovarali o okolnostima zapošljavanja njegove nećakinje u Zavodu u vrijeme kada je Ninčević imala reizbor na čelo ustanove.

Direktor Čistoće: Čekamo nove uređaje

Kako smo doznali od direktora Čistoće Miroslava Delića, od Zavoda su zatražili nove mjerne uređaje za ispitivanje kvalitete zraka na odlagalištu smeća Karepovac, što su tražili građani. Dosad se na Karepovcu mjerio samo sumporovodik, a s novom aparaturom započelo bi i mjerenje amonijaka i merkaptana, što je predviđeno pravilnikom o praćenju kvalitete zraka i odgovarajućom uredbom.

Ninčević: Već se dosta potrošilo

Dr. Ninčević nam je potvrdila da je povjerenstvo osnovano nakon zahtjeva Odjela za kvalitetu zraka i tla za nabavkom nove aparature, ali tvrdi da se nije odnosio na Karepovac.

"Odjel za zrak i tla zatražio je izmjenu Plana nabave za 2017. godine sa zahtjevom za nabavku nove opreme za praćenje kvalitete zraka u iznosu od 530 tisuća kuna. Zahtjev je obrazložen novim zahtjevima s tržišta i nije se odnosio na Karepovac, već uglavnom na poslove izvan naše županije. Kako je samo u ovoj godini Odjel za zrak već nabavio nove opreme u iznosu od 860 tisuća kuna, a zadnje četiri godine tri i pol milijuna kuna, ovaj najnoviji zahtjev za nabavkom opreme zahtijevao je preciznu analizu kako već uloženog, tako i analizu novih zahtjeva s tržišta.

S obzirom da se radi o velikom iznosu i uloženim znatnim sredstvima u posljednje četiri godine, osnovano je Povjerenstvo sastavljeno od dva ekonomista, pravnika, menadžera kvalitete i pomoćnice ravnateljice za kvalitetu koja je ujedno bila i predsjednica Stručnog vijeća i članica Upravnog vijeća. Zadatak je da se provjere svi postojeći ugovori i narudžbenice Odjela za zrak kako bi se utvrdilo njihovo trajanje i ekonomska isplativost, proučili novi zahtjevi tržišta, sve s ciljem kako bi ja u konačnici mogla donijeti odluku o opravdanosti kušnje nove opreme i izmjeni plana nabave", navela je dr. Ninčević. 

Tvrdi da je dr. Tripković dala ostavku zbog toga što smatra da to nije dio posla u sklopu njenih funkcija koje je obavljala kao pomoćnica ravnateljice za kvalitetu i predsjednica Stručnog vijeća.

Dr. Ninčević na čelo je Zavoda došla za vrijeme Keruma 2010. godine.  

Pročitajte više