Bloger Fintić: Nakon ukidanja presuda nastavljamo borbu za slobodu izražavanja na internetu

VRHOVNI sud donio je presudu u kojoj je ukinulo presude Općinskog suda u Iloku i Županijskog suda u Vukovaru kojima je vukovarski bloger Damir Fintić proglašen krivim za klevetu.

> Vukovarski bloger Damir Fintić neće iza rešetaka, no plijene mu imovinu

Za klevetu je Fintić dobio novčanu kaznu koju mu je Općinski sud u Vukovaru zamijenio kaznama zatvora. Predmeti u kojima je Vrhovni sud ukinuo presudu vraćaju se Općinskom sudu u Vukovaru na ponovno suđenje. Razlog zbog kojeg je Vrhovni sud ukinuo presude je taj što Općinski sud u Iloku i Županijski sud u Vukovaru nisu primijenili noviji propis prema kojem za djela u kojima je glavna kazna novčana više ne može umjesto toga biti dosuđen zatvor.

Ukoliko obitelj Štengl nastavi goniti Fintića za kazneno djelo klevete, kazna može biti samo novčana, a ako je bloger neće moći vratiti, onda će mu se plijeniti imovina. Podsjetimo, bloger Damir Fintić našao se na udaru obitelji bivšeg vukovarskog gradonačelnika zbog komentara koji su se našli na njegovom blogu.

Stopira se postupak u kojem obitelj Štengl od Fintića traži 200 tisuća kuna

Vukovarski bloger Damir Fintić rekao je za Index kako je ukidanje presuda dobra vijest jer će se u dva postupka protiv njega suditi iznova, a i stopirat će se postupak u kojem obitelj Štengl od Fintića potražuju 200 tisuća kuna. Fintić tvrdi kako je zanimljivo da je Vrhovni sud uočio da je sporno bilo samo pretvaranje novčane kazne u zatvorsku, no smatra kako je i Vrhovni sud primijetio da se u pozadini slučaja radilo o više nezakonitosti, a ne samo u pretvaranju kazne.

Vukovarski bloger ističe kako je nakon četiri godine sudskih postupaka sada iskusniji te će u svoju obranu uvesti koncept pasivne legitimacije koja znači da se u slučajevima ne tuži autora članka. Ističe kako se u četiri godine borio protiv jakog odvjetnika Zvonimira Hodaka, vrlo utjecajne obitelji i lokalnog pravosuđa koje mu nije bilo naklonjeno. "Nakon smjene predsjednika Županijskog suda, vjerujem da su uvjeti za suđenje u ova dva slučaja napokon normalni", rekao je za Index Fintić te dodao kako tekst zbog kojega je tužen nije napisao on, nego vukovarska novinarka Marija Molnar.

"Borimo se za pravo slobodnog anonimnog izražavanja na internetu"

"U potpunosti se slažem sa njezinim sudovima, ali je konačno došlo vrijeme da se sama brani", rekao je Fintić te dodao kako poziva javnost da i dalje prati ovaj slučaj u kojem se bore za pravo javnog izražavanja na internetu. "Sloboda anonimnog javnog izražavanja na internetu mora biti omogućena", rekao je Fintić te dodao da je to kao da se ne dopusti dobacivanje iz mnoštva.

Pročitajte više