Bloger otkriva: Hrvatski časnik Petar Kažimir nije šarao po "svetim pećinama"

INDEXOV bloger i bivši vojni pilot Tino Jelavić, na svom je blogu otkrio kako grafit "Petar Cro Army" ispisan na jednom kamenu, navodnom arheološkom nalazištu Lajuad, uopće nije napisao hrvatski časnik Petar Kažimir koji je optužen da je sudjelovao u vandalskom uništenju šest tisuća godina stare ruševine oslikane životinjskim i ljudskim figurama.

Vijest o vandalizmu UN-ovih pripadnika koji u Zapadnoj Sahari djeluju u sklopu misije MINURSO, u koju je Kažimir otputovao 5. lipnja prošle godine, prošli četvrtak objavio britanski Times Online koji je priču između ostalog potkrijepio jednom fotografijom na kojoj se vidi natpis "Petar Cro Army".

Istog se dana proširila vijest kako je hrvatski časnik koji djeluje u mirovnoj misiji upravo Petar Kažimir, koji je istog trena postao "osumnjičenik" za šaranje po arheološkom nalazištu.

Međutim, naš bloger Tino Jelavić, inače magistar aeronautike, doznao je kako se Kažimir ni kriv ni dužan našao u skandalu u kojem skandala niti nema.

"Prvo, važno je reći da su sporni grafiti nastali prije punih pola godine. Nastali su nekoliko tisuća kilometara izvan područja u kojem je Petar smješten tj. na području van njegove odgovornosti. Drugo i još važnije, sporni grafit nije napisan u nikakvim svetim pećinama, već na jednom potpuno išaranom kamenu izvan tog 'svetog' područja", piše Jelavić.

Grafit nije napisao hrvatski časnik

"Ono što je najbolje; to uopće nije napisao naš Petar, već jedan tamnoputi lik iz njegove pratnje, a koji ga je time htio 'počastiti' kao novopridošlog. Dokaz toga je vidljiv uvidom u samu fotografiju spornog grafita. Prvo zar bi naš časnik napisao Cro-Army? Pa valjda bi napisao HV ili OSRH što je službeni naziv naše vojske. Osim toga, podrobnijom analizom slike, u donjem lijevom dijelu vidi se nekakav izbljedjeli grafit ARM--, ispod se vide slova AP?LA, dok je u desnom dijelu vidljiv nekakav tekst na arapskom pismu, a gore veliki XX. Pa zar su već prije 6000 godina koristili auto lak i arapsko pismo?", piše Jelavić dodajući kako je to jasan pokazatelj da je sporni grafit napisan na nekom mjestu koje nema veze s navedenim pećinama.

"Vukelić odlučio suditi Kažimiru"

Jelavić je povodom slučaja kritizirao i novog ministra obrane Branka Vukelića koji je, prije nego je kontaktirao UN, donio odluku o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije MINURSO.

"Istodobno, najviši dužnosnici UN-a ne mogu se načuditi ovakvom presedanu odnosno povlačenju čovjeka iz misije zbog nekakvog neprovjerenog novinskog članka. Jer UN je istragu po tom pitanju zaključio prije nekoliko mjeseci. Naravno dio krivnje ide i na naše medije, koji su vijest prenijeli bez ikakve provjere, stvarajući time preduvjete za Petrov linč. Na Vukelićevu odluku o povlačenju Petra iz misije, svoje pismene primjedbe MORH-u posredstvom službenih kanala uputila su i dva njemu nadređena generala UN-a. No sve mi se čini kako našem Petru ni to neće pomoći. Vukelić je čovjeka odlučio povući i suditi mu u Hrvatskoj", zaključuje Jelavić.

I.K./012station
Foto: Times Online

Pročitajte više