Blokiran slovački granični prijelaz s Ukrajinom. Prijevoznici: Moguće su nove blokade

Screenshot: X

Slovački granični prijelaz s Ukrajinom bio je danas blokiran, objavili su policija i mediji, premda se slovački sindikat prijevoznika ogradio od toga tvrdeći da je to djelo samo jednog kamiona.

Slovački kamiondžije podržavaju poljske kolege koji nastoje izboriti ograničenje broja ukrajinskih kamiona koji ulaze u EU.

Prošli su tjedan organizirali simboličnu kratku blokadu glavnog graničnog prijelaza kako bi iskazali potporu, ali su rekli da će pričekati pregovore prije nego poduzmu daljnje korake.

Poljski i slovački prijevoznici: Ovo šteti našem poslovanju

Kamiondžije iz Ukrajine izuzeti su iz dozvola za prelazak granice od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Poljski i slovački prijevoznici upozoravaju da im to šteti poslovanju.

Miloslav Tokar, iz slovačke granične policije, rekao je da su kamiondžije u podne blokirali granični prijelaz, jedini između dviju zemalja za teška vozila, i da puštaju da prijeđe samo ograničen broj ukrajinskih kamiona.

Slovačka novinska agencija TASR izvijestila je da je jedan kamion u utorak blokirao prijelaz Vysne Nemecke, pozivajući se na slovački sindikat prijevoznika UNAS.

Predsjednik sindikata Stanislav Skala rekao je Reutersu telefonom da će sindikat pričekati pregovore dužnosnika EU, Poljske i Ukrajine prije nego se službeno pridruži blokadama poljskih kolega.

U nedjelju na poljskoj granici zapelo 3000 kamiona

Ukrajinska carina objavila je na Telegramu da su "nepoznate osobe blokirale odvijanje teretnog prometa bez ikakvog upozorenja", ali i dodala da Ukrajina nije dobila nikakve službene informacije sa slovačke strane.

Rekla je da će slovačka strana početi puštati kamione u 20 sati i to pet na sat.

Ukrajina i Poljska razgovarale su o blokadama na granici prošli tjedan, ali bez napretka.

Ukrajinske vlasti u nedjelju su objavile da je oko 3000 većinom ukrajinskih kamiona, uključujući kamione s gorivom i humanitarnom pomoći, zapelo na poljskoj strani granice.

Pročitajte više