Blokirate ceste zbog skupog goriva? To znači da niste pravi Hrvat

Foto: Index/Pixsell/Nel Pavletić

NE ODGOVARA vam visoka cijena goriva? Borite se da ona bude devet, sedam ili pet kuna? To samo znači da niste pravi Hrvat koji voli ovakvu Hrvatsku. Možda volite neku drugačiju Hrvatsku, ali ovu ovakvu, ne. Jer, preko pola cijene goriva ide državi. Ne četvrtina. Ne trećina. Ne polovina. Više od pola ide javnom sustavu koji onda to dijeli svojim podobnicima.

>> Zašto je interventna policija snimala prosvjednike? Svi koji su blokirali promet bit će kažnjeni

>> VIDEO Prosvjed zbog cijena goriva izazvao kaos u više gradova, policija snimala prosvjednike

Ako ste protiv skupog goriva, onda ćete postaviti pitanje zašto se predsjednica seljaka po cijeloj Hrvatskoj i nabija milje avionima ako ne može ni na jedan način pomoći gospodarstvu - ustavno nema ovlasti za to. Otići u Karlovac, Osijek i slušati kako je loše može se i bez izmještanja ureda. A za sva putovanja po svijetu - kakva smo mi globalna sila da nam treba predsjednik koji se okolo naslikava više nego Tito? Bravara su barem primali iza ograde…

New York i Zagreb imaju isti broj vijećnika

Ako ste protiv skupog goriva, onda ste protiv županija. Hrvatska, naime, ima ispod četiri milijuna ljudi i apsolutno i nikako joj ne trebaju dvije razine - lokalna i regionalna samouprava. Grad New York ima 8.336.697 stanovnika i znate tko njime upravlja? Gradonačelnik i ukupno 51 gradski vijećnik! Za to vrijeme jedna Brodsko-posavska županija u skupštini ima 42 zastupnika, Ličko-senjska 32, a - zamislite ovo - Zagrebačka skupština ima "u cenat" isti broj zastupnika kao New York - 51. Pa ako vam je to normalno - plaćajte skupo gorivo.

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da imamo toliko ministarstava koliko imamo, kao da smo Kina, a ne država od četiri milijuna ljudi. I protiv toga da stranke primaju novaca koliko primaju na račun "jačanja demokracije".

Ako ste protiv skupog goriva, onda ste valjda i protiv toga da se državni gubitaši tipa Petrokemije spašavaju državnim novcem. Neka lijepo idu na tržište pa neka se tamo snalaze, država neka, evo, podijeli dionice radnicima, neka uživaju u dobiti.

Mogli bismo i uvesti crkveni porez

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da Katolička crkva (i općenito vjerske organizacije) dobivaju novce izravno iz proračuna, pa neka se uvede crkveni porez. Tko želi platiti crkvi, neka plati, netko drugi može uplatiti u kakvu humanitarnu udrugu. Uostalom, ako je katolika koliko kažu da je,  onda za Katoličku crkvu ionako neće biti problema.

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv dijeljenja novca raznim udrugama, lijevim, desnim, ovakvim, onakvim. Ostavite ljudima njihove novce pa neka si financiraju kulturne potrebe kakve sami žele i koliko žele. U ovo ulazi i financiranje filmova koje nitko ne gleda. Sakupite si novce od crowdfunding kampanja ili snimajte nešto što će napuniti dvorane. Jednostavno, nitko ne treba imati obvezu financirati kulturu koja ga ne zanima ili udrugu čiji program sam ne prepoznaje. Samo humanitarne i slične udruge ostavimo na novcu poreznih obveznika. Ovo vrijedi i za profesionalni sport - tko igra za stvarne novce, neka nađe sponzore.

Besmisleni gradovi i županije

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv stotina potpuno besmislenih gradova i županija, gradonačelnika, načelnika, njihovih zamjenika, tajnika i ostaloga. Hajde, nađite mi nekoliko jasnih argumenata zašto bi otok Vis morao imati dva grada, a otok Brač jedan grad i sedam općina. Nije pogreška: Brač koji je 2011. imao 14.434 stanovnika (od kojih je barem dio lažno prijavljen radi poreza) ima Grad Supetar, Općinu Bol, Općinu Milna, Općinu Nerežišća, Općinu Postira, Općinu Selca i Općinu Sutivan.

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv etno-biznismena, od onih u saboru do raznih manjinskih zamjenika gradonačelnika, načelnika ili župana koji rade kao profesionalci. I da me ne razumijete pogrešno: neka bude ako treba i pet manjinaca, ali oni nemaju što raditi kao profesionalci 40 sati tjedno. Neka svoj posao obavljaju kao volonteri radi časti i ugleda. A gradska uprava će, naravno, nekoliko dana raditi popodne. Da i građani koji rade ujutro mogu doći obaviti svoje poslove.

Isto tako, ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv toga da su načelnici i gradonačelnici općina i gradova do, recimo, 3000 stanovnika uopće profesionalci. Neka kao u malim američkim lokalnim zajednicama taj posao radi lokalni učitelj ili liječnik ili u nas šef podružnice Hrvatskih šuma, ali kao čast, volonterski.

Bacanje novca na nečiji nerad

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv ubacivanja hrpe državnog novca u Hrvatske željeznice koje su rezultatima sve gore, pa neka idu lijepo na tržište i tamo si zarade za plaće. Slično tome (srećom ih država ne smije više izravno financirati), nacionalnu zrakoplovnu kompaniju treba prodati, pa tko vidi budućnost u tome, neka si kupi dionice.

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i za to da se radnici u javnom sektoru koji nisu više potrebni uredno pošalju na burzu rada pa neka se snalaze u realnom. A ne kao sada - u velikim gradovima svaki gradonačelnik dovodi svoju ekipu jer bivša "ne želi raditi". Neka "ne radi" o svom trošku! Znate li uostalom koji je jedini dio javnog sektora gdje se bez pardona dobiva otkaz ako nemate dovoljno posla? Prosvjeta. Ako ste učitelj ili nastavnik i nema satnice za vas, jako brzo dolazi ugovor na nepuno radno vrijeme ili vam se zahvale na uslugama. Tako je prosvjetarima (da ne bi netko pričao kako porezni novci idu na učitelje i profesore). Tako bi trebalo biti svima.

Ako ste protiv skupog goriva, onda biste trebali biti i protiv kupovanja socijalnog mira slanjem u masovne mirovine s nepunim radnim stažem, premda je ta faza manje-više gotova i danas trajno opterećuje državni proračunski sustav.

Želite jeftinije gorivo? Pokrenite dupe, ne zaustavljajte promet!

Ukratko, ako ste za nižu cijenu goriva, onda ste protiv ovakve Hrvatske. Onda ste protiv toga da vam država uzima više od pola onoga što zaradite (zbrojite poreze na plaću, PDV, trošarine i sve ostalo) te dijeli kako se političarima svidi. Jer upravo visoke cijene goriva pogone ovakvu uhljebsku, nepotističku i neradničku Hrvatsku. 

Nećete je promijeniti stajanjem na rotoru u klimatiziranom automobilu. Kao prvo, bilo bi potrebno da dignete guzicu na dan izbora i uključite mozak kod zaokruživanja svojih kandidata. Inače niste zavrijedili ništa nego benzin po 20 kuna. Predsjednica, naime, još nije posjetila Aljasku, postoje još tri sela u Lici i dva nenaseljena otoka koji nisu svoje općine, a i ponegdje se, što je zaista nedopustivo, gradonačelnik i načelnik moraju dogovarati oko siromašne jednozonske klime na službenom automobilu starom pune četiri godine, a kako znate, toliko stari auti su opasni za naše ljubljene dužnosnike.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala
 

Pročitajte više