Bloomberg o referendumu: "Koji saveznici ostaju Hrvatskoj ako odbije EU"?

UGLEDNI Bloomberg uoči nedjeljnog referenduma za ulazak u EU piše da bi se put Hrvatske u Europsku uniju mogao zaustaviti zato što su građani podijeljeni te mnogi strahuju da bi ulazak u Uniju mogao državu uvući u dužničku krizu i da bi država mogla izgubiti suverenitet.

List kao mogući dokaz da bi referendum mogao propasti navodi jučerašnju anketu IPSOS-Pulsa po kojoj samo 53 posto građana podržava ulazak u EU. "Dva desetljeća nakon što je država u krvavom raspadu Jugoslavije dobila nezavisnost, Vlada računa da će ulazak u EU povećati investicije i gospodarski rast i utvrditi prekid sa komunističkom prošlošću", piše Bloomberg te dodaju kako među zemljama istočne Europe kopni entuzijazam u vezi jedinstva EU, jer kontinentu prijeti povratak u recesiju, a političari se sve više protive zajedničkim fiskalnim politikama.

"Mnogi se boje gubitka beneficija koje dobivaju od države"

"Bijesni su zbog korupcije i nepovjerljivi prema političkoj eliti", kazao je za Bloomberg politički analitičar Damir Grubiša, ali i dodao kako se mnogi boje da će izgubiti beneficije koje im daje država, dok treći jednostavno strahuju od promjena. S druge strane, nezaposleni 32-godišnjak Tomislav Kosić je za Bloomberg kazao da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti suverenitet te će je voditi neoliberalni kapitalisti.

Navode kako će Hrvatska ulaskom u EU dobiti priliku koristiti stotine milijuna eura iz fondova za regionalni razvoj i infrastrukturu. "Kompanije kao što su njemački Siemens, Deutsche Telekom i švedski Ericsson računaju na širenje na Balkanu u trenucima kada se rast u EU zaustavio zbog dužničke krize", piše Bloomberg. Upozoravaju i na riječi guvernera HNB-a Željka Rohatinskog iz prosinca kada je kazao da bi Hrvatska ove godine mogla doživjeti novi pad BDP-a zbog "nesigurne potražnje za hrvatskim izvoznim proizvodima i slabije turističke sezone".

Rejting na korak od "smeća"


Podsjećaju i na izjave premijera Zorana Milanovića da će se preko proračuna smanjiti deficit, "koji se trenutno procjenjuje na 7 posto BDP-a", i smanjiti troškove za socijalne programe i javni sektor. "Nezavisna i suverena Hrvatska je jedini okvir koji Hrvatima može garantirati slobodu te kulturni i materijalni napredak", kazao je predsjednik Jedino Hrvatske Milovan Šibl. Iz Bloomberga upozoravaju kako je hrvatski kreditni rejting po agenciji Standard & Poor's prije godinu dana spušten na BBB-, što je samo jedan korak od "smeća".

Fitch je najavio da će svoju procjenu rejtinga dati u u prvom kvartalu 2012. godine te će jako dobro analizirati fiskalne i ekonomske poteze nove Vlade. Nakon Mađarske i Ukrajine, hrvatski dug treći je najskuplji prema cijeni osiguranja od bankrota u istočnoj Europi. "U kontekstu kreditnog rejtinga, članstvo u EU smatra se pozitivnim elementom kada se govori o sigurnosti investicija", kazao je analitičar Standard & Poor'sa Marko Mrsnik te dodao kako bi odbijanje EU usporilo investicije te bi izgubili mogućnost korištenja EU fondova.

Koji saveznici nam ostaju?

Pišu kako i ostale bivše jugoslavenske republike traže svoj put prema EU. "Koji strateški savezi ostaju Hrvatskoj, ako odbije članstvo u EU", pita se Hongjoo Hahm koji radi za Svjetsku banku u Zagrebu te dodaje kako je Hrvatska kulturno i politički usklađena s Europom. Smatra kako je ekonomija baš najuvjerljiviji argument za pristupanje EU zato što se bilježi brzi rast prihoda u svim zemljama koje su ušle.

Pročitajte više