Boeing uložio 450 milijuna dolara u razvoj autonomnih letećih taksija

Foto: EPA

BOEING ​je izvijestio da ulaže dodatnih 450 milijuna dolara u Wisk, kompaniju koja se bavi razvojem autonomnih letećih taksija.

Kalifornijski Wisk, koji su osnovali Boeing i kompanija koju je pokrenuo suosnivač Googlea Larry Page, a bavi se zračnim vozilima Kitty Hawk, jedan je od desetak proizvođača električnih zrakoplova za okomito polijetanje i slijetanje (eVTOL), ali se razlikuje po tome što je usmjeren na postizanje autonomnosti leta.

"Smatramo da je to velika strateška prednost Wiska, usmjeriti se izravno na autonomne zrakoplove, uvodeći te principe na svakoj razini dizajna i razvoja", rekao je glavni direktor strategije Boeinga Marc Allen.

Odluka da se preskoči generacija eVTOL-a kojima se upravlja, koje razvijaju neovisni startupovi i neke zrakoplovne skupine, podrazumijeva kasnije predstavljanje od ciljanog u 2024., koje predviđa većina konkurenata.

Boeing je odbio dati datum za ono što naziva šestom generacijom putničkog vozila Wisk, ali su industrijski izvori rekli da postoji ideja da ih se predstavi za certifikaciju oko 2028. godine.

Boeing je priopćio da će to biti prvo autonomno vozilo za prijevoz putnika koje će biti certificirano u SAD-u.

Pročitajte više

 

Pročitajte više