Boeingov avion naglo propao sve do oko 120 metara iznad Tihog oceana

Ilustracija: EPA

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) provodi istragu nakon što je avion Southwest Airlinesa počeo naglo propadati, zaustavivši propadanje na oko 120 metara iznad Tihog oceana, prenosi Guardian.

Bloomberg je u posjedu memoranduma koji je distribuiran pilotima Southwest Airlinesa. U memorandumu stoji kako je Boeing 737 Max 8 propadao oko 1200 metara u minuti, zaustavivši propadanje na oko 120 metara iznad oceana prije nego što se počeo uspinjati. 

Zrakoplov preusmjeren u Honolulu

Incident kod obale Havaja dogodio se 11. travnja, usred nepovoljnih vremenskih uvjeta. Avion je letio iz Honolulua za Lihue kada se suočio s brzim propadanjem, izvijestio je Bloomberg. Nitko nije ozlijeđen u incidentu. Iz tvrtkinog memoranduma proizlazi kako je incident posljedica pogreške neiskusnog kopilota.

"Southwestu ništa nije važnije od sigurnosti. Putem našeg robusnog sustava upravljanja sigurnošću, događaj je tretiran na odgovarajući način jer uvijek težimo stalnom poboljšanju", stoji u priopćenju zrakoplovne tvrtke dostavljenom medijima.

FAA je za CNN potvrdila kako je odmah saznala za incident i otvorila istragu. Zrakoplov je na kraju preusmjeren u Honolulu. 

Boeingov avion prošli mjesec doživio nizozemski okret

Prošlog tjedna se saznalo da je tijekom svibnja u odvojenom incidentu drugi Boeing 737 Max pretrpio štetu nakon što je doživio nizozemski okret. Nizozemski okret označava situaciju u kojoj se zrakoplov ljulja od vrha jednog krila do vrha drugog krila. Naziv je uveden jer zrakoplov u zraku oponaša kretanje nizozemskog klizača na ledu. 

Associated Press je izvijestio da je oštećeni zrakoplov sigurno sletio, ali je istaknuo da Southwest Airlines nije obavijestio Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) o nizozemskom okretu i oštećenju aviona do 7. lipnja.

U siječnju je FAA naredila da gotovo 200 Boeinga 737 Max 9 prestane letjeti nakon što je komad trupa otpao usred leta. Zrakoplovi su vraćeni u upotrebu nakon što su prošli opsežnu inspekciju.

Iznenadne smrti dvojice zviždača

Nedavno su preminula dvojica zviždača koja su govorila o problemima s Boeingom, 62-godišnji John Barnett i 45-godišnji Joshua Dean. 

Barnett je radio za Boeing 32 godine, do umirovljenja 2017. Danima prije smrti svjedočio je na sudu u tužbi koju je pokrenuo protiv kompanije u kojoj je radio. Od 2010. Barnett je bio voditelj kvalitete u tvornici u North Charlestonu na izradi 787 Dreamlinera, najsuvremenijeg putničkog zrakoplova koji se uglavnom koristi na dugim rutama.

Ispričao je kako su radnici pod pritiskom namjerno postavljali dijelove ispod razine standarda u zrakoplove na proizvodnoj liniji. Otkrio je i ozbiljne probleme sa sustavima za kisik, odnosno maskama za disanje u hitnim slučajevima. 

Govorio je kako radnici nisu slijedili procedure namijenjene praćenju komponenti kroz tvornicu, čime su neispravne komponente nestajale. Tvrdio je kako su u nekim slučajevima dijelovi, koji nisu zadovoljavali standard, bili uzimani iz kontejnera za otpad i postavljani na avione koji su se gradili kako bi se spriječila kašnjenja.

Mrtvozornik okruga Charleston u saveznoj državi Južna Karolina priopćio je kako je Barnett preminuo 9. ožujka od "samoranjavanja".

Zviždač otpušten, a Boeing priznao problem

Dean je bio inspektor kvalitete u tvrtki Spirit AeroSystems, koja je sudjelovala u proizvodnji trupova za Boeingov 737 Max. U listopadu 2022. izrazio je zabrinutost zbog pogrešno izbušenih rupa na stražnjem dijelu aviona koje su neophodne za održavanje tlaka u kabini tijekom leta.

Boeing je priznao problem s krivom izbušenim rupama u kolovozu 2023. naglasivši da će, iako to "nije neposredan sigurnosni problem", kompanija morati ponovo pregledati i popraviti sporne zrakoplove, odgađajući isporuke zrakoplovnim prijevoznicima. 

Objava je uzrokovala pad dionica Spirita za više od 10 posto sljedeći dan. Dean je radio u Spiritu od 2019., privremeno je otpušten tijekom pandemije i vratio se dok ga kompanija nije trajno otpustila u travnju 2023. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.