Bojno polje Dalmacija: Bespoštedna borba HDZ-a i Mosta mogla bi odrediti sudbinu Vlade

Foto: Hina

DALMACIJA, odnosno IX. i X. izborna jedinica tradicionalno su utvrde HDZ-a, a stvar je još izraženija na lokalnoj razini. Ustvari, u mnogim dalmatinskim sredinama, općinama i manjim gradovima, oporbe godinama kao da nije bilo, a sigurnost vlasti mnoge je lokalne šerife, uglavnom HDZ-ovce, uspavala pa su lokalni izbori 2013. godine nekima od njih došli kao hladan tuš, a onima koji su ih preživjeli i ostali na vlasti svakako veliko upozorenje da se izborni gubitak može dogoditi i njima.

Upravo ta 2013. godina pokazat će se ključnom za nastanak Mosta. U Omišu je nakon 18 godina, nakon što je cijela jedna generacija rođena i postala punoljetna, s vlasti skinut Ivan Škaričić. Njega je za samo 72 glasa pobijedio politički anonimus Ivan Kovačić, tada kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića.

I dok je Ivan Kovačić pobijedio na krilima zasićenosti građana lokalnim HDZ-om i činjenicom što je nakon dugo vremena netko uopće uspio ući protiv Škaričića u drugi krug, priča u Metkoviću bila je kud i kamo bolje i sustavnije isplanirana. Božo Petrov i Nikola Grmoja Most su osnovali nešto ranije, upravo kao platformu za skidanje HSS-ovog Stipe Gabrića Jamba koji je godinama slovio za nepobjedivog kandidata. Upravo je pobjeda Mosta u Metkoviću bila jezgra današnjeg Mosta koji će kasnije oko sebe okupiti brojne druge nezavisne liste i političare, često skupljene zbrda zdola, kako će se pokazati.

U isto vrijeme u pomalo zaboravljenom Zadvarju tada 23-godišnji nezavisni Ivan Krželj neočekivano je pobijedio na izborima. U Vrgorcu je kao oporba dugogodišnjoj nesmetanoj vlasti HDZ-a stasala Nezavisna lista mladih na čelu s Antom Pranićem. On je na prijevremenim izborima u srpnju prošle godine izgubio od HDZ-ovog Rudolfa Grljušića za svega osam glasova. U subotu se u Vrgorcu Nezavisna lista mladih predstavila kao politička stranka, najavivši time da su spremni za novu rundu s HDZ-om na koju neće trebati dugo čekati jer su regularni lokalni izbori u proljeće 2017. godine. Od političara koji su došli na predstavljanje nove stranke prošle subote možda su jedino zanimljiviji oni koji nisu došli.

Grmojina podrška nije slučajna


Prošlu subotu u Vrgorcu je održano predstavljanje novoosnovane stranke. Pozvani su svi predstavnici lokalnih stranaka, ali predstavnici HDZ-a i vjernog HDZ-ovog partnera na nacionalnoj razini HSP AS-a nisu se pojavili. Ali zato su se, nimalo slučajno, na predstavljanju stranke koja godinama već teške bitke koje završavaju u nekoliko glasova razlike vodi protiv HDZ-a pojavili Miro Bulj i Nikola Grmoja.

Grmoja se nije pojavio samo reda radi, već je i pred dvjestotinjak okupljenih održao govor.

"NLM imat će punu podršku Mosta", poručio je s govornice Nikola Grmoja, koji je u govoru kazao kako mu je jedan dužnosnik HDZ-a rekao da bi 'oni dali sve da imaju jednog poput Pranića, jer ima više inicijativa u jednom danu, nego svi HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici zajedno'. "Ovi momci su naši prijatelji, vjerujem u njihovu pobjedu na sljedećim lokalnim izborima u Vrgorcu", rekao je glasnogovornik Mosta na kraju svog govora čime je 'pobrao' pljesak dvjestotinjak prisutnih na skupštini stranke.

Poraženi se ne predaju

Svi akteri koji su se natjecali te 2013. godine i dalje su u igri.

Iako se te 2013. godine činilo da su političke karijere Stipe Gabrića Jamba i Ivana Škaričića pri kraju, oni se očito ne predaju. Karijeru Stipe Gabrića Jamba prate brojne malverzacije, ali to očito ne smeta novom predsjedniku HSS-a kojemu će Jambo biti regionalni predstavnik za Dalmaciju. Štoviše, Krešo Beljak više je puta otvoreno napao Most.


"Ne znam je li gospodin Beljak svjestan da je njegovom stranačkom kolegi Jambi potvrđena optužnica DORH-a i da je u tijeku suđenje zbog 666.000 kn gradskog novca za koji je oštetio našu skromnu gradsku blagajnu. Taj novac Stipe Gabrić Jambo iskoristio je za kupovinu maslina koje su se dijelile u parlamentarnoj kampanji tog istog HSS-a kojeg gospodin Beljak tako nadmeno reklamira kao poštenu alternativu. Izgleda da u HSS-u moraš nešto ukrasti da bi dobio poziciju u vrhu stranke", žestoko je Beljaku uzvratio Nikola Grmoja iako su obojica, odnosno stranke koje stoje iza njih, službeno dio iste vlasti na čelu s HDZ-om.

Jambo se zapravo nikada iz politike nije povukao, a ostaje za vidjeti kako će se u metkovsku priču postaviti HDZ koji je s Jambom na lokalnoj razini već surađivao. Iako su formalno dio koalicije koja čini aktualnu vlast, Most i HDZ, a pokazali su to Vrgorac i Omiš, ne libe se oštro ratovati jedni protiv drugih. Ne postoji razlog da Metković bude izuzetak. Štoviše, ukoliko Most izgubi grad koji ga je stvorio, bit će to težak udarac stranci koja sve više žulja HDZ, udarac od kojeg bi se Most teško oporavio.

Cijelu priču o rivalstvu HDZ-a i Mosta jučer je zapravo probudio Omiš. Odmah nakon izbora 2013. godine Ivan Škaričić iz HDZ-a, tada još s većinom u Gradskom vijeću, već u prosincu iste godine pokušao je rušiti proračun. To nije uspio jer se na sjednici jedan HDZ-ovac okrenuo protiv svojih i stao na stranu raznolikog društva kojeg je osim dvoje ljudi s Kovačićeve liste činila cijela plejada potpuno različitih stranaka - od HNS-a do HSP-a. Ono što nije uspio krajem 2013., HDZ je uspio krajem 2014. Izbori su raspisani za ožujak 2015. godine samo da bi Škaričićeva desna ruka, Mijo Mimica, doživio teški fijasko.

U nedjelju je Ivan Škaričić nadmoćnom većinom izabran za predsjednika lokalnog HDZ-a, što je razbjenilo Kovačića koji prijeti raskidom suradnje na nacionalnoj razini. Njegovo "ko ih jebe" očito je, iako to nije rekao, barem dijelom bilo upućeno i središnjici u Zagrebu koju očito krivi zbog činjenice što su dopustili da omiškim HDZ-om nastave vladati stari, potrošeni, ali vjerni partijski tvrdolinijaši koji ne kriju animozitet prema Kovačiću, kao ni on prema njima.

Suradnja na nacionalnoj, rat na lokalnoj

Iako na nacionalnoj razini HDZ i Most, usprkos turbulentnoj vezi, još uvijek sve čine da bi se prema vani pokazali kao stabilan par, na lokalnoj razini očito nemaju previše razumijevanja jedni na druge, pogotovo zbog činjenice što su nezavisne liste (koje su se priključile Mostu) uglavnom i nastale upravo kao odgovor na dugogodišnju HDZ-ovu politiku.

Kako se izbori bliže, sasvim je sigurno da će sve više biti animoziteta i trzavica na lokalnoj razini. A da to može postati problem za kompletnu vladu vidjeli smo na jučerašnjem primjeru. Vlada se ozbiljno klima, a svaki sljedeći udarac, makar on došao iz relativno nebitnog Omiša, Vrgorca, Metkovića ili nekog petog grada gdje lokalni animoziteti još nisu došli do nacionalnih medija, mogao bi biti koban.
 

Pročitajte više