Bolji dani za euro i dolar: Nastavljaju trajno jačati u odnosu na franak?

EURO i dolar mogli bi početi na duže staze jačati u odnosu na švicarski franak, predviđaju investitori, nakon što su dvije valute u četvrtak i petak prema "švicarcu" skočile za sedam posto.

Očekuje se da će franak nastaviti padati i idućeg tjedna, jer ulagači strahuju da bi Švicarska nacionalna banka opet mogla intervenirati da zaustavi jačanje nacionalne valute.

Financijski analitičari, usto, tvrde da je franak i dalje uvjerljivo najprecjenjenija valuta na svijetu, a njegovom zauzdavanju mogla bi pomoći i najava o vezanju uz tečaj eura.

Upravo zbog toga je euro u četvrtak zabilježio najveći dnevni rast u odnosu na franak još od 1999. godine, skočivši za 5,5 posto. Europska valuta je, međutim, i dalje prilično nestabilna i oscilira vrlo nepredvidljivo.

Analitičari predviđaju da će tako biti sve dok se euro-lideri ne vrate s godišnjeg i ne iznesu jasna rješenja oko dužničke krize koja trese neke od najvećih i najvažnijih članica Unije. Jačanju eura pomogle su i odluke talijanske vlade o radikalnoj štednji.

Pročitajte više