Alabama presudila da su IVF embriji osobe. Krenule posljedice za parove bez djece

Ilustracija: Shutterstock

Nakon što je Vrhovni sud Alabame presudio da su zamrznuti embriji djeca, najveća bolnica u toj američkoj državi pauzirala je usluge in vitro oplodnje (IVF) zbog straha da bi je to moglo izložiti kaznenom progonu. Zdravstveni sustav Sveučilišta Alabame u Birminghamu rekao je da će nastaviti s vađenjem jajnih stanica iz ženskih jajnika, ali da će stopirati sljedeći korak u procesu IVF-a, u kojem se jajašca oplođuju spermom prije usađivanja u maternicu. 

"Žao nam je što će ovo utjecati na naše pacijente koji žele dobiti dijete putem IVF-a. No postoji mogućnost kaznenog progona naših pacijenata i liječnika", priopćili su. Stručnjaci za reproduktivna prava - liječnici i zagovornici – upozorili su da bi presuda mogla ugroziti provedbu in vitro oplodnje. Konzervativne skupine su, s druge strane, pozdravile presudu tvrdeći da čak i najmanji embrij zaslužuje zakonsku zaštitu, piše BBC. 

Kako je došlo do ove presude? 

Slučaj proizlazi iz tužbe za smrt koju su pokrenula tri para čiji su embriji slučajno uništeni kada ih je pacijent izvadio iz jedinice za kriogeno skladištenje. Parovi su pokušali tužiti Centar za reproduktivnu medicinu prema državnom Zakonu o nezakonitoj smrti maloljetnika. Taj zakon pokriva fetuse, ali se nije odnosio na embrije stvorene tijekom in vitro oplodnje. 

Niži sud presudio je da se embriji ne mogu kvalificirati kao osoba ili dijete te da nema osnove za tužbu. No Vrhovni sud je stao na stranu parova i presudio da se zamrznuti embriji smatraju "djecom". Suci su se tijekom donošenja odluke pozvali na Bibliju. 

Pitanje pobačaja u SAD-u 

Kada je Vrhovni sud SAD-a 2022. doveo u pitanje pravo na pobačaj u cijeloj zemlji, odnosno nadležnost za odlučivanje o toj problematici prebacio na savezne države, područja pod kontrolom demokrata poboljšala su pristup toj proceduri, dok su ga države pod kontrolom republikanaca ograničile. 

Alabama je već zabranila abortus u svim fazama trudnoće, a protivnici pobačaja pozorno prate presudu o IVF-u. Naime, pitanje kada se embrij ili fetus zakonski smatra osobom faktor je u mnogim državnim ograničenjima provedbe pobačaja. 

Pročitajte više