Veledrogerije bolnicama: Ovo je zadnje upozorenje. Dugujete nam 600 milijuna eura

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HUP - Koordinacija veledrogerija pozvala je u priopćenju nadležne institucije na "hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta."

HUP - Koordinacija veledrogerija upozorava na, kako navode u priopćenju, "povijesno najveći dug bolnica za lijekove i medicinski potrošni materijal prema veledrogerijama, koji na dan 31.5.2024. iznosi 600.000.000,00 eura, dok dospjeli dug prelazi 400.000.000,00 eura."

U samo posljednjih pet mjeseci dug je, kažu, porastao za 200.000.000,00 eura, "što ozbiljno ugrožava ekonomsku održivost poslovanja veledrogerija."

"Hitna potreba za intervencijom"

HUP - Koordinacija veledrogerija ističe da je ovakav visok iznos duga znak hitne potrebe za intervencijom nadležnih tijela te traži hitno plaćanje dospjelog duga i implementaciju sustavnih mjera za sprječavanje daljnjeg povećanja duga.

"Ovakva situacija dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Hrvatske veledrogerije, kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava, godinama su osiguravale opskrbu pacijenata, no sada su granice njihovih mogućnosti dosegnute. Ovo je posljednje upozorenje i apel na hitno rješavanje ove neizdržive situacije", navodi se u priopćenju.

"Poslovanje je neodrživo"

Upozoravaju i kako poslovanje u ovakvim uvjetima nije održivo ni prema jednom ekonomskom modelu.

"Od veledrogerija se očekuje poštivanje zakona, uredne isporuke lijekova i medicinske opreme, redovito plaćanje obveza, režija i nabave lijekova, kao i isplata plaća i doprinosa za više od 3.500 zaposlenih. Uz ovako visoka dugovanja, to je postalo neodrživo.

HUP - Koordinacija veledrogerija poziva nadležne institucije na hitnu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost opskrbe lijekovima i medicinskim proizvodima te zaštitila radna mjesta više od 3.500 zaposlenih. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati stabilnost i održivost našeg zdravstvenog sustava", navode u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.