Bombaš s Times Squarea u Pakistanu izučio teroristički zanat

OPTUŽNICA za sumnjivca za pokušaj bombaškog napada na Times Squareu prikazuje ga kao muškarca koji je prošao trening za teroriste u Pakistanu.

I nakon treninga je zabilježeno da je Faisal Shahzad telefonski 12 puta razgovarao s nekim iz Pakistana. Pet razgovora bilo je na dan kada je kupio Nissan Pathfinder u kojem je u subotu navečer pronađena amaterski napravljena eksplozivna naprava. Razgovori s Pakistanom su prestali tri dana prije napada na Times Squareu.

> Bombaš s Times Squarea priznao pokušaj terorističkog čina

"Jasno je da je ovo bila teroristička akcija", kazao je jučer državni odvjetnik Eric Holder te dodao kako su cilj bile smrti i uništenje u srcu New Yorka. Shahzad je optužen za pet kriminalnih djela među kojima su pokušaj napada oružjem za masovno uništenje, terorizam, prijevoz i postavljanje eksploziva te uništavanje imovine vatrom. Shahzadu zbog ovih optužbi prijeti doživotna kazna zatvora.

Sudski dokumenti pokazuju kako je naturalizirani Pakistanac istražiteljima priznao da je dovezao Nissana na Times Square i pokušao detonirati bombu. Sudski dokumenti pokazuju kako se sa treninga u pakistanskoj regiji Waziristan Shahzad u SAD vratio 3. veljače. Po povratku je djelatnicima američkog Imigracijskog ureda kazao kako je pet mjeseci bio u posjetu svojim roditeljima, a da je njegova supruga ostala u Pakistanu.

Pronašli ga preko Nissana

S ovim napadom je povezan putem Nissana kojeg je 24. travnja kupio za 1,300 dolara te mu skinuo identifikacijski broj koji se nalazi ispod upravljača. No, policajci su pronašli broj koji se nalazi ispod motora te ih je to dovelo do vlasnika automobila koji im je prokazao Shahzada.

Pročitajte više