Bonn: Schroeder otvorio međunarodnu konferenciju o Afganistanu

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder otvorio je u Bonnu međunarodnu konferenciju posvećenu miru i stabilnosti u Afganistanu, na kojoj uz afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija sudjeluju i predstavnici 32 zemlje i međunarodne institucije.

Otvarajući konferenciju, njemački kancelar istaknuo je da je tijekom godinu dana od pada talibanskog režima i uspostave nove prijelazne vlade učinjen velik napredak u obnovi zemlje no da se napori moraju nastaviti. On se založio za nastavak međunarodne potpore toj zemlji desetljećima razaranoj ratovima.

´Godinu dana ste proživjeli uz međunarodno priznato vodstvo´, rekao je Schroeder dodajući da je u velikoj mjeri za to zaslužan afganistanski predsjednik Karzai.

On je dodao da je posljednja konferencija, održana prije godinu dana, završila ´bolnim kompromisima´ upozorivši da će slične kompromise trebati raditi i dalje s obzirom na to da Afganistan upravo radi na donošenju novog ustava i pokušava uspostaviti sigurnost u zemlji.

Schroeder je izrazio uvjerenost da će novi ustav jamčiti neovisnost sudstva, jednakost za sve skupine i vjere u zemlji te jamčiti sudjelovanje žena u afganistanskom društvu.

Dodao je da će, iako je međunarodna potpora još uvijek potrebna, o Afganistancima ovisiti kako će upravljati svojim poslovima.

´Uvjeren sam da će Afganistan... uz potporu međunarodne zajednice biti sposoban ustrajati´, rekao je Schroeder.

Nakon njemačkog kancelara na konferenciji će govoriti ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, afganistanski predsjednik Karzai, posebni izaslanik UN za tu zemlju Lakhdar Brahimi te povjerenik za vanjske poslove i sigurnost EU Javier Solana.

Tijekom jednodnevne konferencije, na kojoj bi se trebala razmotriti trenutačna situacija u Afganistanu, ministri vanjskih poslova usmjerit će se, kako se očekuje, na humanitarne i sigurnosne potrebe Afganistana u nastojanjima na izgradnji civilnog društva na ruševinama nastalim nakon dva desetljeća ratovanja i unutarnjeg sukoba.

Pročitajte više