Boras i još 29 rektora iz regije okupili se u Mostaru. Potpisali su sporazum

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

REKTORI trideset sveučilišta s područja jugoistoka Europe, među kojima i sveučilišta iz Hrvatske, uključujući i zagrebačko na čelu s Damirom Borasom, potpisali su u petak u Mostaru Akademski međuinstitucionalni sporazum o suradnji te ustrojili stalno tajništvo ove organizacije.

Kako su objavili sudionici nakon trećeg rektorskog foruma, potpisani sporazum predviđa snažan angažman i suradnju na području znanstveno-istraživačkog rada, visokog obrazovanja, suradnju na kreiranju zajedničkih nastavnih ciklusa, projekata definiranih kroz različite programe financiranja te zajedničkom djelovanju na učinkovitijem povezivanju visokog obrazovanja i tržišta rada.

"Rektori su se dogovorili"

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić je istaknuo da su se rektori dogovorili bolje organizirati te otvoriti prema europskim i svjetskim sveučilišnim konferencijama.

"Svoju viziju razvoja visokog obrazovanja, znanstveno-istraživačkog rada i transfera znanja želimo ponuditi velikim konferencijama kao što su berlinska, londonska te pariška, želimo nastupiti zajednički kroz snažnu organizaciju unutar 30 sveučilišta koji sudjeluju u Rektorskom zboru jugoistočne Europe i zapadnog Balkana", rekao je Tomić.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić-Samardžija istaknula je kako je ključno iskoristiti povezanost kako bi uspjeli koristiti financijska sredstva iz europskih fondova.

"Ključni trenutak je da mi na sljedećoj konferenciji predstavimo ovu našu inicijativu i vrlo jasne i artikulirane ciljeve i interese vezane za dugoročnije povezivanje s europskim sveučilištima i Europskom unijom u smislu povlačenja sredstava, ali i boljeg uključivanja", rekla je Prijić-Samardžija.

Prof. dr. Igor Papič, rektor Sveučilišta u Ljubljani, naglasio je kako sva sveučilišta u regiji trebaju definirati vlastite interese te da je obveza sveučilišta kojemu je na čelu pomoći drugim kolegama kako bi se integrirali u različite europske projekte.

Na forumu rektora sveučilišta jugoistoka Europe i zapadnog Balkana je uspostavljeno stalno tajništvo koje će koordinirati budućim aktivnostima. Rektorica Sveučilišta u Beogradu Ivanka Popović istaknula je kako je ovaj forum za beogradsko sveučilište iznimno značajan kako bi se iskoristila i razmijenila iskustva u nastavi i znanstvenim istraživanjima.

"Važno je da pokušamo vlastitim sredstvima i vlastitim pogonom unaprijediti kvalitetu naših aktivnosti. Imajući u vidu da je berlinski proces usporen, mislim da je važno da radimo sami za sebe kako bi unaprijedili pozicije svojih sveučilišta te da na taj način dostignemo ciljeve koje smo sebi postavili", rekla je Popović.

Pročitajte više