Europol upozorava na sve veću prijetnju "darkneta": "Jednim klikom mogu se kupiti sve vrste droge"

Screenshot: YouTube
 
KRIJUMČARENJE droge putem skrivenog internetskog servisa poznatog kao "darknet" sve je veća prijetnja za čije će otklanjanje Europa trebati veća financijska sredstva, navodi se u izvješću koje su u utorak objavili Europol i Europski opservatorij za droge i ovisnosti (EMCDDA).
 
Za suzbijanje tog fenomena "nužna su veća ulaganja radi jačanja naših kapaciteta", ističu te dvije agencije u dokumentu koji je javnosti predstavljen u Lisabonu.
 
Trgovina narkoticima čini trećinu trgovine na darknetu
 
"Moramo biti korak ispred kriminalaca. Zbog toga pojačavamo naše napore u borbi protiv nedopuštenih droga i stavljamo naglasak na informatičku sigurnost", rekao je europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.
 
Trgovina narkoticima čini dvije trećine trgovine ostvarene na "darknetu", skrivenoj strani interneta koja se ne prikazuje na tražilicama.
 
U samo nekoliko klikova do bilo koje vrste droge
 
Trgovina nezakonitim tvarima na internetu "i dalje je skromna ako je usporedimo s tržištem narkotika općenito", ali je "u porastu" i ima "velik potencijal rasta", ističe se u izvješću.
 
"U samo nekoliko 'klikova' kupci mogu lako nabaviti bilo koju vrstu droge, sintetsku, marihuanu, kokain, heroin ili niz novih tvari (...) koji štete zdravlju i sigurnosti građana", upozorio je ravnatelj Opservatorija za droge, Alexis Goosdeel.
 
Tržište droge na "darknetu" procijenjeno je na osamdesetak milijuna eura za razdoblje od 2011. do 2015. Svjetski mediji i ranije su upozoravali na ilegalnu trgovinu putem "dark weba" i "deep weba", a dokumentarni filmovi otkrili su kako "najmračniji dijelovi interneta" nude sve vrste većinom opasnih ilegalnih proizvoda i usluga, do kojih se dolazi "samo jednim klikom miša".
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz darknet, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: darknet. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više