Boris Johnson brani AstraZenecu: Jasno smo rekli da je cjepivo sigurno i učinkovito

Foto: EPA

NORVEŠKE zdravstvene vlasti priopćile su danas da iz opreza obustavljaju primjenu AstraZenecina cjepiva protiv covida, slijedeći primjer Danske koja je donijela istu odluku nakon izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi. 

"Uvodimo stanku u Norveškoj u cijepljenju AstraZenecom", rekao je visoki dužnosnik u državnom institutu za javno zdravstvo Geir Bukholm na tiskovnoj konferenciji.

"To je načelo opreza", istaknuo je Bukholm, dodajući da zasad nema dokaza o povezanosti cjepiva englesko-švedskog laboratorija i slučajeva tromboze prijavljenih u Danskoj, od kojih je jedan završio smrću.

Danska, a za njom ubrzo i Island, donijeli su istu odluku nešto ranije, pozivajući se također na načelo opreza. Podsjetimo, do sada je osam europskih zemalja to učinilo. Ranije su cijepljenje obustavile Austrija, Estonija, Litva, Luksemburg i Latvija.

Johnson: Cjepivo je sigurno i učinkovito

Downing Street je objavio da je ovo cjepivo "sigurno i učinkovito". 

"Jasno smo rekli da je i sigurno i učinkovito... Kad se ljude pozove da prime ovo cjepivo, oni bi to trebali napraviti bez ikakve sumnje", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Britanska regulatorna agencija je objavila da ne postoje potvrđeni dokazi da je cjepivo uzrokovalo probleme te da bi se građani i dalje trebali odazvati kad ih pozovu na cijepljenje.

Pročitajte više