Boris Mikšić: Osjećam se kao švicarski sir s toliko zabijenih noževa u leđima

"NAKON što sam bio žrtva izborne prijevare stoljeća, sada sam žrtva pljačke stoljeća, koja dokazuje kako strana banka koči dobro osmišljene razvojne projekte u Hrvatskoj.", požalio se gospodarstvenik i političar Boris Mikšić kako mu Erste banka ne želi isplatiti dio kredita kojima bi isplatio vjerovnike u projektu tvornice biorazgradivih plastičnih materijala u Belom Manastiru.

"Moja višestruko nagrađivana tvrtka Ecocortec na prostoru poslovne zone Belog Manastira pokreće proizvodni pogon za proizvodnju biorazgradivih plastičnih materijala. Tvornica, koja će u prvoj fazi zapošljavati 50 radnika, a u konačnici oko 200, bit će prva u Europi koja će koristiti inovativnu tehnologiju proizvodnje višeslojnih, biorazgardivih plastičnih folija, a 95 posto proizvodnje je namijenjeno izvozu.", iznio je Boris Mikšić ambiciozan i hvalevrijedan projekt, čiji je značaj tim veći ako znamo da se tvornica gradi i tako kapitalan projekt pokreće na području od posebne državne skrbi.

Također, treba li uopće spominjati što bi 200-ak radnih mjesta značilo za Baranju, gdje je nezaposlenost dosegla vrtoglavih 30 posto. Ovako, proizvodno-skladišni pogon, kojem predstoje samo završna "šminkanja", zjapi prazan jer proizvodna linija, izrađena u Italiji, čeka uskladištena u carinskoj zoni Osijek zbog nemogućnosti plaćanja PDV-a, do čega je dovela blokada računa kod Erste banke.

"Platio sam milijun kuna lokalnim šerifima koji su u dilu sa bankom"

"Takozvanim malim dioničarima, ustvari lokalnim šerifima koji su u dilu s bankom, sam osobno isplatio milijun kuna kako ne bi stopirali projekt. Međutim, iako sam ih pošteno isplatio, Erste banka me i dalje blokira.", ispričao je Mikšić dramatične okolnosti pod kojima je pristao na, kako kaže, ucjenu kako bi postao 100-postotni vlasnik.

"Sada 50 radnika zbog banke još uvijek nema posao, a prije godinu dana je sklopljen Ugovor o kreditu između Erste & Steiermaerkische Bank i Ecocorteca. Kredit u iznosu od 3 milijuna eura odobren je iz sredstava HBOR-a, programa kreditiranja razvitka gospodarskih djelatnosti. Međutim, Erste banka nam je u rujnu prošle godine prestala isplaćivati sredstva, a nakon osam zahtjeva banci da se povuku daljnja sredstva od HBOR-a kako bi isplatili vjerovnike, nismo dobili nikavu povratnu informaciju. Ne želeći da naši izvođači gube povjerenje u Ecocortec osobno sam podmirio sva dugovanja u iznosu od 400 tisuća eura.", otkriva Mikšić.

"Hitro.HR u rikverc"

"Trebamo li uopće govoriti da se tako ne radi u Europi? Pa znam o čemu govorim i kako se u takvim projektima izvršavaju financijske obaveze banke. Ovo je moja šesta, a ne prva tvornica!", ogorčen je Mikšić, koji će u jedinom trenutku rezigniranosti reći: "Ostaje mi jedino da odem do obližnjeg mosta i bacim se u Savu".

"Ovo ništa nije slučajno, sve je bilo smišljeno da se projekt uguši i to iz dva razloga; političkog, jer nisam po volji ni lijevima ni desnima, kao i zbog gospodarskog, jer Austrijanci, čija je banka, kao i polovica Hrvatske, nemaju sličnu tvornicu, govori Mikšić i s podsmjehom komentira navodnu volju Vlade da stane na kraj korumpiranoj birokraciji što priječi ulagače. "Njihov program je smiješan. Nazvao bih ga Hitro.HR u rikverc."

"Direktori najvećih svjetskih banaka su pali u nesvijest"

"Godinama surađujem sa dvije vodeće svjetske banke; UBS u Švicarskoj i američkom US Bank i kada sam se požalio njihovim direktorima na kakve probleme nailazim s navodno uglednom austrijskom bankom, koja obustavi kreditiranje bez objašnjenja i odgovora, oni su pali u nesvijest.", govori Mikšić i napominje kako su iz te dvije banke, na njegovu zamolbu, s najviše razine poslali upit u Erste banku, na koju im također nisu odgovorili.

"Pozivam predsjednika Mesića na otvorenje"

"Ovim putem bih na otvorenje tvornice, koju ćemo usprkos svima ipak otvoriti, pozvao predsjednika Stipu Mesića, a bit će prisutan još jedan predsjednik, Malnar, tako da se nadam kada već dolazi predsjednik Republike Peščenice, da će se odazvati i predsjednik Republike Hrvatske, jer ovo je na teritoriju pod njegovom nadležnosti. Također pozivam i Đurđu Adlešić, koja je tvrdila da to nije prava, već politička tvornica, da dođe na otvorenje i uvjeri se da je tvornica tu, mada moram priznati da je ipak bila u pravu, jer ispada da mi zbog političkih razloga ne daju otvoriti tvornicu.", šali se Mikšić.

"Švicarska i Skandinavija se otimaju za ovu tehnologiju, ali želim da ona bude u Hrvatskoj"

Za Cortec korporaciju, kojoj je na čelu, Mikšić kaže kako je predvodnik i globalni isporučitelj specijalnih kemikalija, plastike, ambalaže, metalurgije, čišćenja i tehnologije zaštite metala, a proizvodnja u Belom Manastiru bi se zasnivala na licenci matične tvrtke, a zanimljivo je kako je Ecocortecov Eco Film, "elastičan, razgradivi film idealan za organske vrećica za otpatke", dobio nagradu "WorldStar" World Packaging Organisation, a nagrada će mu biti uručena na svečanosti u Chicagu 15. svibnja.

"Tehnologija koju bi primjenivali u tvornici u Belom Manastiru je trenutno vodeća u svijetu, kada je ambalaža u pitanju, ali što je još bitnije, ona je najefektivniji način rješavanja otpada. Švicarska i Skandinavija se otimaju za ovu tehnologiju, ali želim da ona bude u Hrvatskoj i zato sam pokrenuo greenfield investiciju.", govori Mikšić i dodaje kako ga se najviše dojmio entuzijazam radnika, koji ne vjeruju novinskim natpisima kako je "Mikšić prestao graditi tvornicu": "Scenarij je takav da me se diskreditira, ali nam ljudi u Baranji i dalje vjeruju. Prije nego što smo objavili natječaj, dobili smo 300 molbi".

"Tvornica bi godišnje proizvodila 3 milijuna kilograma plastičnog materijala, a europsko tržište može podnijeti 100 milijuna. Zašto ne bih otvorio još 20 tvornica po Hrvatskoj?", ne obeshrabruje Mikšića miniranje njegove prve greenfield investicije u Hrvatskoj.

Objasnio je način otkud bi tvornica crpila sirovinu: "Iz otpada radimo plastiku i dajemo novo tržište našim poljoprivrednicima. Zbog toga smo tvornicu i locirali u Baranji. Nudimo provjereni patent, što je jako bitno naglasiti, sa ekološkim aspektom: hrvatski kapital, projekt, patent i opet nam ne dopuštaju."

Erste Bank: Povukli smo se iz projekta jer Ecocortec nije ispunjavao uvjete

Iz Erste banke su nam odgovorili zašto su prekinuli suradnju sa Mikšićevom firmom: "Zbog neispunjavanja dogovorenih uvjeta s Bankom te kao posljedica davanja netočnih i nepotpunih informacija od strane odgovornih osoba iz tvrtke Ecocortec d.o.o., a koje su bitne za procjenu rizika i uspješnost samog projekta, Erste & Steiermärkische banka se odlučila povući iz projekta u Belom Manastiru koji se odnosi na financiranje izgradnje i opremanje proizvodnog pogona biorazgradive plastike."

"Ne mogu me kupiti pa me zato ne mogu podnijeti"

"Osjećam se kao švicarski sir sa toliko zabijenih noževa u leđima, ali ne predajem se, idem i na sljedeće izbore kao neovisan kandidat. Ne mogu me kupiti pa me zato ne mogu podnijeti.", ne da se Boris. "Ni kada je tvornica u pitanju, niti u politici, nisam tražio nikakve ustupke i za inat neću odustati, jer mi dečki s Trešnjevke smo odrasli s nosom u prašini.", poručio je Mikšić.

Zvonko Alač

Pročitajte više