Borrell: Dogovoren je pravni okvir za pomoć Ukrajini bez blokade Mađarske

Foto: EPA

Ministri vanjskih poslova država članica EU usuglasili su se u ponedjeljak u Luxembourgu oko pravnog okvira za korištenje prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, zaobilazeći mađarsku blokadu, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borrell je rekao da je EU pronašla način kako zaobići mađarsku blokadu i da će već sljedeći tjedan poslati 1.4 milijarde eura prihoda od zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini u oružju i streljivu.

"Pravno gledajući, budući da jedna država članica nije sudjelovala u odluci o korištenju prihoda od zamrznute ruske imovine, ona nema pravo sudjelovati u odlučivanju za koje svrhe će se ta sredstva koristiti. Sada ćemo ubrzati posao bez blokada", rekao je Borrell.

Prihodi od zamrznute ruske imovine prosljeđivali bi se u neke članice EU koje bi onda kupovale ono što je Ukrajini potrebno

Prema nekim izvorima, prihodi od zamrznute ruske imovine prosljeđivali bi se u neke države članice EU koje bi onda kupovale ono što je Ukrajini potrebno i isporučivale.

Što se tiče isplate sredstava iz Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), Mađarska i dalje blokira 6.6 milijardi eura pomoći Ukrajini, jer je tu potreban konsenzus svih država članica.

Međutim, time zapravo nije izravno oštećena Ukrajina, nego države članice koje su isporučile Ukrajini oružje i streljivo iz svojih zaliha, a za to trebaju biti isplaćene iz EPF-a, izvanproračunskog fonda koji je namijenjen za jačanje sposobnosti EU u sprečavanju sukoba, izgradnju i očuvanje mira i jačanje međunarodne sigurnosti i stabilnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.