Borrell libanonskim političarima: Dogovorite se ili snosite sankcije

Foto: EPA

VISOKI povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josep Borrell danas je libanonskim čelnicima rekao da su sami krivi za političku i ekonomsku krizu i da bi mogli biti predmet sankcija ako nastave sprječavati formiranje nove vlade i implementaciju reformi.

Nakon „iskrene razmjene“ s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom, Borrell je rekao kako donosi snažnu poruku da je bliskoistočna država na rubu financijskog kolapsa i da političari ne smiju riskirati dodatni gubitak vremena, prenosi agencija Reuters. 

„Kriza s kojom je Libanon suočen je unutarnja kriza. Ona je samonametnuta“, kazao je Španjolac. 

„To nije kriza koja dolazi izvana, od vanjskih faktora. To je kriza proizvedena kod kuće, kriza koju ste sami napravili“, dodao je Borrell.

Libanonska valuta izgubila je 90 posto svoje vrijednosti. Više od polovice stanovništva živi ispod granice siromaštva te se teško nosi s ogromnom inflacijom, restrikcijama struje i nestašicom hrane i goriva. 

U državi traje politička kriza u kojoj se Saad al-Hariri, novoimenovani premijer i jedan od najbogatijih Libanonaca, ne uspijeva s Aounom dogovoriti o formiranju nove vlade koja bi provela nužne reforme i omogućila primanje inozemne pomoći. 

„Čekamo, spremni da pomognemo“, kazao je Borrell. 

„No ako bude novih prepreka rješenjima za trenutnu multidimenzionalnu krizu u državi, morat ćemo razmisliti o drugim načinima djelovanja, kao što su predložile neke članice“, rekao je vanjskopolitički šef EU. 

„Vijeće Europske unije razmatra druge opcije, poput ciljanih sankcija“, dodao je. 

Potencijalne sankcije inicijativa su dijela članica EU, predvođenih Francuskom koja je upravljala Libanonom prije stjecanja neovisnosti, kako bi stvorili pritisak na razjedinjene libanonske čelnike nakon godine dana političkog zastoja. 

Pariz je objavio da je već poduzeo mjere ograničavanja ulaska u državu za neke libanonske dužnosnike.

Pročitajte više