Bosanski logoraši zgroženi: UN za žalbu ratnog zločinca Radovana Karadžića daje 430 tisuća eura

Foto: FAH

NAKON jučerašnje odluke UN-ovog Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji je odobrio isplatu 509.000 američkih dolara (430 tisuća eura) odvjetnicima Radovana Karadžića za drugu fazu žalbenog postupka i ulaganje žalbe na prvostupanjsku presudu haškog suda, oglasio se Savez logoraša Bosne i Hercegovine, javljaju BiH mediji.

Preživjeli logoraši uputili su javno pismo međunarodnim i domaćim institucijama u kojem navode kako im nije jasno da u sudskim procesima koji se vode u den Haagu zločinci prolaze bolje od žrtava.

Navode brojne primjere gdje su žrtve Karadžićeve politike same morale plaćati razne sudske pristojbe. Podsjetili su i na slučajeve u kojima se logorašima plijeni imovina. Naveli su primjer logoraša iz Batkovića, Mehmeda Mustafića, u ratu silovane Mevlije Salihović kao i bivšeg logoraša Sušice, Sulje Topčića.

"I ne, nije dovoljno, što sudski procesi ratnih zločinaca beskonačno dugo traju, što ih veliki broj nikada i nije procesuiran i što mnoge žrtve nisu i neće doživjeti da im se na taj način prizna patnja, već izgleda da nije dovoljno ni da im država iznuđuje novac i imovinu, koju velikodušno prikupljaju za odbranu i luksuz ratnih zločinaca. A kada to sve nije dovoljno, i kada su svjesni da ratnim zločincima treba mnogo više, pitamo se šta je sljedeće?", pitaju iz Saveza logoraša u BiH.

Radovan Karadžić je početkom ove godine prvostupanjskom presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici 1995., teroriziranje civilnog stanovništva Sarajeva, protjerivanje Hrvata i Bošnjaka širom države i  za druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini te osuđen na kaznu od 40 godina zatvora. Njegova odbrana najavila je žalbu na presudu za koju će dobiti 430 tisuća eura.

Organizaciju Mehanizam za međunarodne kaznene sudove osnovali su Ujedinjeni narodi kako bi nakon prestanka rada Suda za međunarodne ratne zločine u den Haagu, preuzela sve zaostale sudske predmete i žalbe te upravljala ogromnim arhivom skupljenim tijekom suđenja.

Pročitajte više