Bošnjaci u Americi: Sarajevu smeta Thompson, ali ne i četničke pevaljke

"NAMA ne smetaju gostovanja tolikih pevaljki i pjevača koji su "gostovali" na ratištima i za vrijeme rata u BiH, hrabreći četnike svojom pjesmom dok "rokaju" po Sarajevu, Tuzli, Brčkom itd. Ne smetaju nam ni nastupi onih bivših Sarajlija koji su otišli u Beograd i tamo otvoreno izdali grad i domovinu. Sjetimo se kako nam je Goran Bregović doveo dragačevske trubače odmah poslije rata, vrstu srpske narodne muzike, koja je čak estetski bezvrjednija i od "turbo folka"…"- prenosi  Pincom.info dio uredničkog komentara Online glasnika Nacionalnog Kongresa Republike BiH, organizacije koja okuplja Bošnjake na prostoru Sjeverne Amerike, obljavljenog u najnovijem broju.

Osvrćući se na brojne negativne reakcije na održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona u sarajevskoj dvorani Zetra, urednik navodi kako je, s obzirom na usvojene demokratske slobode u BiH, nejasno zašto bi Bošnjacima smetala jedino takva vrsta glazbe. 

U svom komentaru urednik aludira da je cijela prašina oko koncerta hrvatskog pjevača podignuta kako bi se skrenula pažnja javnosti s drugih pitanja, te da epizoda oko Thompsona pokazuje da su u samom Sarajevu "muslimanski Srbi" politički najobrazovanija i najbolje organizirana grupa.

"Postavlja se i pitanje o tome što je njihov pravi problem, zašto Sarajlije ne smiju čuti hrvatsku patriotsku pjesmu? - Nije u pitanju što je to hrvatska pjesma. Njima je problem što je to patriotska pjesma. Bošnjak ne smije čuti za junaštvo, patriotizam, žrtvovanje za domovinu, da se ne bi i on probudio, kao što su se probudili Slovenci, Hrvati, Crnogorci, Albanci. Jer, kome treba Bošnjak koji bi kao Hrvat, ili Albanac, ili Slovenac, Crnogorac mislio o patriotizmu, domovini, slobodi itd. Mnogo je lakše s nama ovakvim, tj. "pitarima", nego sa eventualno probuđenim državotvornim Bošnjacima"- stoji u komentaru.

U online glasniku Nacionalnog Kongresa Republike BiH, zaključuje se kako bi ga (Tihića) "državotvoran narod “razapeo” za tu otvorenu izdaju, a da mu u BiH sve prolazi.

Pročitajte više