Botha ponudio otići u misiju

BIVŠI južnoafrički ministar vanjskih poslova Pik Botha izjavio je u nedjelju da je spreman otići na diplomatsku misiju u Iraku uz potporu dobitnika Nobelove nagrade za mir Nelsona Mandele kako bi se izbjegao rat.

Botha, koji je bio ministar od 1977. godine do 1994. godine, izjavio je kako je pristao na ovaj zadatak poslije brojnih poziva medija koji su uslijedili nakon što je šef inspektora UN-a Hans Blix rekao da bi Irak trebao učiti od Južnoafričke Republike.

Južnoafrička Republika je dobrovoljno odustala od svog programa nuklearnog naoružanja početkom 90-ih kada je Botha bio dio južnoafričke vlade, a Blix bio šef Međunarodne agencije za atomske energije (IAEA).

Mandela je izjavio da ga je Botha nedavno nazvao i pristao na to da posjeti Bagdad.

´Rekao sam mu da u potpunosti podržavam jer je jedna od grešaka koju je počinio Sadam Husein ta što nije dopustio inspektorima da idu gdje god hoće´, kazao je Mandela.

Južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki je u interviewu u nedjelju, nakon sastanka s premijerom Tonyjem Blairom, izjavio da su Sjedinjene Države odlučne za rat s Irakom bez obzira hoće li se Bagdad razoružati ili ne.

Pročitajte više