Bozanić: Ako znate za svećenike pedofile, prijavite ih policiji

JOSIP BOZANIĆ vjerojatno se nadao da će na konferenciji za novinare, čija su tema bili pregovori Hrvatske s Europskom unijom, izbjeći "škakljivo" pitanje o rastućem problemu pedofilije među klerom. No, na kraju je ipak, s vidnom nelagodom, morao prokomentirati recentna zbivanja diljem Europe i svijeta, kao i Papino pismo u kojem je vrh Katoličke crkve po prvi put otvoreno priznao da među svećenicima postoje pedofili te osudio njihove postupke i ispričao se žrtvama.

> Hrvatski biskupi: Ako među našim svećenicima ima pedofila, to su poremećene osobe

"Kad Papa govori, onda govori u ime svih nas", pozdravio je Bozanić očitovanje Benedikta XVI. pazeći pritom da ne izusti tu problematičnu riječ pedofilija. No, ipak je pozvao sve one koji imaju saznanja o eventualnim zlostavljačima među svećenicima da sve što znaju prijave policiji.

"Svatko tko nešto zna je dužan to prijaviti civilnim vlastima. Osoba koja to ne napravi čini veliku pogrešku". Seksualno zlostavljanje nije krimen koji kažnjava samo kanonsko pravo. Tu je sve jasno", rekao je Bozanić osuđujući seksualne skandale koji potresaju temelje Katoličke crkve i dodao kako se radi o osjetljivom problemu kojem treba oprezno pristupiti.

Pročitajte više