Bozanić: Križni put je središnji događaj ljudske povijesti

Foto: EPA

ZAGREBAČKI nadbiskup, kardinal Josip Bozanić poručio je na misi za Cvjetnicu da se ono što se dogodilo na Isusovom križnom putu i na Kalvariji sudbinski "tiče svakoga od nas, svakoga čovjeka". "Tu se dogodio središnji događaj ljudske povijesti", rekao je Bozanić predvodeći euharistijsko slavlje na Nedjelju muke Gospodnje u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Misno slavlje započelo je blagoslovom grančica ispred bogoslužnog prostora, nakon čega je uslijedila procesija u sami prostor, gdje se nastavila misa posvećena navještaju muke i smrti Isusa Krista.

Podsjetivši na Isusove riječi s križa "Bože moj, zašto si me ostavio", Bozanić je rekao da je to vapaj čovjeka koji se osjeća daleko od Boga.

"Koliko puta i mi u nezgodama života možda negdje u dubini duše ponavljamo taj isti vapaj", upitao je Bozanić i odgovorio da "križ i Isus na križu koji svjedoči najveću ljubav prema čovjeku govore da nas Bog nije napustio".

Zaključujući homiliju, kardinal je rekao da je Isusova poruka s križa utješna poruka koje je "jaka, realna i spasonosna samo zbog toga što je Isus i čovjek i Sin Božji", priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više